Ján Budaj együttműködött az ŠtB-vel? Fico azonnal meglovagolta a témát

2023. február 1. - 11:38 | Belföld

Egy dokumentumfilm előtti adatgyűjtés során olyan dokumentumra bukkant egy cseh történész, amelyben Ján Budaj környezetvédelmi miniszter együttműködést írt alá a csehszlovák kommunista titkosszolgálattal (ŠtB) –írja a SME.

Ján Budaj együttműködött az ŠtB-vel? Fico azonnal meglovagolta a témát
Ján Budaj (Fotó: TASR - Vladimír Benko)

„Aláírt Ján Budaj kijelentem, hogy szigorú titoktartást fogadok azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek Tomáš Petřivý és Gabriel Levický államellenes tevékenységével kapcsolatban a tudomásomra jutnak” – áll a SME szerint a dokumentumban, amit kézzel írtak 1979. június 23-án. Budaj ezt követően nyilatkozatot tett arról, hogy az említett személyek társadalomellenes tevékenységével kapcsolatban tudomására jutott tényekről szóban vagy írásban értesíteni fogja az állambiztonsági hatóságot.

Az ŠtB a kommunista rezsim legfelsőbb szervezete volt, Budaj pedig egy 2008-ban tett kijelentésében bestiálisnak nevezte. Mint mondta, a hozzá kötődő emberek képesek voltak ölni, és vélhetően ezt meg is tették. Budaj szerint az ŠtB tagjai azt vallották, hogy hazudtak, amikor bejegyezték az ügynököket és titkos együttműködőket. Ezek hamis toborzások voltak, amelyek során a regisztrált ügynök semmit sem tudott az együttműködésről.

Ján Budaj a középiskola elvégzését követően osztálytársaival úgy döntött, hogy átlépi a vasfüggönyt. Úgy vélte, hogy a kommunista rezsim nem biztosít elég teret a fiatalok számára. Nem sikerült elhagynia Csehszlovákiát, ezért nemkívánatos személlyé vált. Többször is őrizetbe vették, kihallgatták, majd megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. A 80-as években aktivistaként és rezsimellenes tevékenységek szervezőjeként tevékenykedett, ezért megfigyelte az ŠtB, amely igyekezett őt lejáratni.

Ján Budaj neve főként az 1989 novemberében és decemberében tartott pozsonyi tömeges tüntetések során vált ismertté. 1990 júniusáig a Nyilvánosság az Erőszak ellen (Verejnosť proti násiliu - VPN) mozgalom vezetője volt, majd a szlovák parlament képviselőjévé és első alelnökévé vált. A nem várt fordulat a választások utolsó napján következett be, amit a VPN nagy fölénnyel megnyert. Budaj visszamondta jelöltségét, mivel a föderális belügyminisztériumból olyan információ érkezett, hogy a neve szerepel az ŠtB-vel együttműködők listáján.

A hír nagy port kavart, mivel a 70-es évek elejétől Budaj neve a nemkívánatos személyek listáján szerepelt, egy időszakban viszont átsorolták a titkos együttműködők kategóriájába.

A történészek szerint a szerződés és a dokumentum, ami részletezné az együttműködést az ŠtB-vel, nem szerepelnek az archívumban, nagy valószínűség szerint eltávolították őket. Ugyanakkor a további iratok azt bizonyítják, hogy Ján Budaj és az ŠtB sosem működött együtt aktívan.

Nem kellett sokat várni Robert Fico, az ellenzéki Smer elnökének reakciójára, aki azonnal meglovagolta a most felröppent hírt. Fico felszólította Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy vonja vissza Budajt a környezetvédelmi minisztérium éléről. „Ez egy óriási szégyen” – mondta a Smer elnöke, aki szerint Budaj az egykori rendszerben létező legmélyebb szennybe került. A dokumentumok megtalálását nem tartja meglepetésnek.

„Aláírta, hogy köpni fog az úgynevezett állam ellenségeiről” – mondta, majd hozzátette: szerinte az is kérdéses, hogy Budaj milyen szerepet töltött be a novemberi események során.


(SME/Aktuality.sk/TASR)