Ján és Martina meggyilkolása után nehéz helyzetet teremtett az örökség

Már több mint négy hónap eltelt Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása óta.

Ján és Martina meggyilkolása után nehéz helyzetet teremtett az örökség
Fotó: Nový Čas

A hiteleket, melyeket nagymácsédi házukra vettek fel, most a szüleikre szállnak, és egy eléggé problémás szituáció állt elő.

A rendőrség máig nem tudott gyanúsítottat előállítani a kivégzésszerű gyilkosság kapcsán, így nincs is kit felelősségre vonni. A nagymácsédi házon viszont volt egy 57 ezer eurós lakáshitelt, illetve emellé felvettek a fiatalok még egy 18 ezer eurós fogyasztási hitelt is. Utóbbit a lány édesanyja, Zlatica Kušnírová elmondása szerint a felújítására vették fel.

"Sikerült megegyeznünk, hogy a fogyasztási hitelt felesben fizetjük a Kuciak családdal, a felvett összeget ugyanis a fiatalok a rekonstrukciónál elköltötték" - emlékeztetett.

Érdekes helyzetet teremt a rendőrségi jegyzőkönyv is, ugyanis a házat a közjegyző szerint a Kuciak család kell, hogy örökölje, mivel nem voltak még házasok - elsőre ugyanis Martinát lőtték le. Jánnak ugyanakkor Zlatica elmondása szerint szerencsére volt a lakáshitel részeként életbiztosítása. A lakáshitelt éppen ebből az összegből fogják kifizetni.

"Remélem, a biztosító nem követ el obstrukciót, hiszen csak egy éve fizették" - húzta alá.

A legfőbb problémát a kettéosztva is magas összegű fogyasztási hitel jelenti. "Felajánlották már számunkra, hogy létrehoznak egy polgári társulást, amely gyűjtést szervezne a ház megvásárlására, hogy aztán ott múzeumot hozhassanak létre. Nem tudom, hogy ez jó megoldás-e, mivel sok a rossz ember. Leveleket és üzeneteket kapok, hogy a lányom halálán élősködöm. Én viszont semmi mást nem akarok, csak hogy kiderüljön az igazság" - mondta.

Hozzátette, hogy szüksége volna egy új autóra, mivel a fiatalok halála óta rendszeresen találkoznak a Kuciak családdal, akikkel az ország két, egymástól távoli pontján laknak, legutóbb például éppen Nagymácsédon jártak Ján névnapja alkalmából. A régi autója már elmondása szerint 19 éves, ezért is kellene új, viszont attól tart, hogy ha elkezdődik egy gyűjtés a házra, és ő közben a saját pénzén vesz egy autót, akkor az csak olaj volna a tűzre olyan emberekkel szemben, akik alapból azt gondolják, hogy a lánya halálán nyerészkedik.

(Čas.sk)