A Ján Kuciak megfigyeléséről szóló információk kizárólag Peter Tóthhoz kerültek – állítja az egyik tanú

2022. június 16. - 16:58 | Belföld

Folytatódott a Kuciak-gyilkossággal és az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos bírósági tárgyalás csütörtökön.

A Ján Kuciak megfigyeléséről szóló információk kizárólag Peter Tóthhoz kerültek – állítja az egyik tanú
Miroslav Kriak és Štefan Mlynarčík (Fotó: TASR)

A tárgyalás elején Ružena Sabová, a Specializált Büntetőbíróság szenátusának elnöke bejelentette, Szabó Tamás ügyét külön eljárás alá vonják.

Szabót a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban már jogerősen 25 évre ítélték, később pedig azt is beismerte, hogy Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky meggyilkolásának előkészítésében is közreműködött.

A szenátus szerint azáltal, hogy Szabó ügyét külön tárgyalják, jelentősen meggyorsítják a bírósági folyamatot.

A bíróság ezt követően Miroslav Kriakot, a titkosszolgálat egy korábbi munkatársát hallgatta ki, aki tagja volt a Ján Kuciakot megfigyelő csoportnak. Kriak kijelentette, kizárólag Peter Tóth kezébe kerültek a Ján Kuciak megfigyeléséről szóló információk.

A férfi szerint joggal merül fel a kérdés, hogy a megfigyelés során készült fotók miként kerültek Alena Zsuzsovához, aki később Andruskó Zoltánnak is megmutatta őket.

Kriak a bíróságon azt mondta, abban a tudatban voltak, hogy az államnak dolgoznak, és úgy tudta, drogdílereket kell figyelniük, illetve információszivárgást leleplezni. Az így szerzett információkkal szerinte a legdurvább módon visszaéltek. Kiemelte, a vádlottak egyikét sem ismeri.

A férfi arról is beszélt, hogy a háromfős csapat Daniel Lipšicet is megfigyelte.

A tervek szerint csütörtökön a megfigyelőcsapat másik tagját, Štefan Mlynarčíkot is meghallgatták volna, de ezt végül áttették július 11-re.


(TASR)