Ján Kuciak öccse: válogassák meg az önökhöz eljutó információkat!

2018. március 10. - 09:22 | Belföld

A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak öccse levelet írt a pénteki tüntetés résztvevőihez, amelyet a szervezők olvastak fel.

Ján Kuciak öccse: válogassák meg az önökhöz eljutó információkat!
Fotó: TASR

Tisztelt jelenlévők!

Elsősorban a családunk nevében szeretném Önöknek megköszönni, hogy kötelezettségeik ellenére is időt szakítottak, és eljöttek a megmozdulásra. Sokáig fontolgattam, hogy mit tegyek. Eljönnek-e vagy jobb lenne otthon maradni? Ez utóbbi azonban inkább lustaságról és könnyelműségről árulkodna, ami a testvérem életébe került. Ezzel a könnyelműséggel elveszteném a hitet, a hitet abban, hogy valamit meg lehet változtatni ebben az országban, hogy ne csak nekünk, hanem a gyerekeinknek és az unokáinknak is jobb legyen.

Ezért arra kérem Önöket, hogy ne legyenek könnyelműek azzal kapcsolatban, ami most körülöttünk történik. Ne legyenek könnyelműek és lusták abban, amit és ahogy csinálnak. Ne legyenek lusták ahhoz, hogy kialakítsák a saját véleményüket és megválogassák az Önökhöz eljutó információkat. Nem akarok Önökre kényszeríteni semmilyen véleményt. Csak motiválni szeretném Önöket, hogy véleményüket a tényekre, és ne általános információkra, összeesküvés-elméletekre alapozzák.

Nem írom könnyen ezeket a szavakat, nem vagyok szónok és hasonló sem. Csak azok tudják, akik már elvesztettek egy hozzájuk közel álló személyt, hogy mit jelent az éjszaka közepén reménytelenséggel ébredni. Ezt nem lehet szavakkal leírni, ahogy a belső állapotot sem. Amikor felkelek, iszom egy pohár vizet, és a szüleimet könnyek között találom az ágyon ülve, s közben képtelen vagyok nekik segíteni. Úgy gondolom, hasonló reménytelenséget érezünk mindannyian, hosszú évek óta.

Tudjuk, hogy valami rossz történik, tudjuk, hogy valami nem működik, de kevesen hisznek abban, hogy ezt meg tudják változtatni. Pedig a remény ott van, Janko és Martina megmutatták, hogy szerény körülményekből indulva, alázattal és munkával is meg lehet változtatni a körülöttünk lévő világot. Amikor nem tudtam, hogyan tovább, és nem tudtam döntést hozni, Janko idősebb testvérként mindig ott volt nekem, soha nem tagadta meg a segítséget és a tanácsadást, soha nem mondta, hogy ma pihennie kell, majd holnap.

Ezért szeretném Önöket felszólítani arra, hogy legyenek idősebb testvéreink, tudjunk egymásnak segíteni és tanácsokat adni, ha nem tudjuk, hogyan tovább. Akik ismerték Jankót, tudják, hogy szavainak súlyát csak a jócselekedeteinek súlya múlta felül. Ezért arra kérem Önöket, hogy legyünk jobb emberek! Válasszuk a békés megoldást, erőszak, fenyegetések, támadások, alaptalan tények nélkül. Könnyelmű emberekből váljunk jobb testvérré, jobb nővérré, jobb szülőkké, jobb szomszédokká, jobb kollégákká, jobb emberekké! Ez sok erőfeszítést igényel, de a bátyám megtanított arra, hogy ugyan a rossz könnyebb és járhatóbb útnak tűnik, a jót nyugalommal és elszántsággal lehet elérni.

Nagy köszönet mindannyiuknak!

Amint arról korábban beszámoltunk, pénteken országszerte több tízezren tüntettek a jelenlegi kormány ellen, elítélték a korrupciót, követelték a korrupciós ügyek kivizsgálását, valamint az elkövetők felelősségre vonását. A tüntetésen felszólalt a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanya és nővére is.


SME/para