Ján Kuciak utolsó témái közt volt egy veszélyes drogkartell működése is, mely a Tátrában mosta a pénzét

Az Aktuality.sk közzétett egy újabb cikket azon témák közül, melyekkel a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak foglalkozott. Ez a cikk egy bizonyos Silvio Aquino által vezetett drogkartell működését írja le, mely az európai kokainbiznisz jelentős részét uralta, és pénzét a Tátrában mosta tisztára.

Ján Kuciak utolsó témái közt volt egy veszélyes drogkartell működése is, mely a Tátrában mosta a pénzét
Fotó: Aktuality.sk

A kartel Latin-Amerikából hozta be a kokaint banánok közé rejtve - ezzel vádolják hazájában a kelet-szlovákiai telekbizniszekben érdekelt olasz maffiózót, Antonino Vadalát is - a banánok pedig ezután az üzletekben kötöttek ki.

Az említett Silvio Aquinónak szlovák felesége volt, Silvia Liškovának hívják, aki egy vádirat szerint tudott férje bizniszeiről. Olyannyira benne lehetett ő is az egészben, hogy amikor arra került sor, hogy tisztára kell mosni a drogkereskedelemből származó pénzt, megvásárolták azt a tátrai hotelt, amelyben Lišková korábban dolgozott. Emellett Stará Lesnán építettek egy luxusvillát is, mely mára csaknem elkészült. A kataszteri nyilvántartásban Lišková nevén szerepel.

A hotelen és a villán kívül Silvia Lišková nevén van még Szlovákiában egy Silvis nevű társaság is. A cég működik, Lišková a bátyjával, Borisszal együtt vezeti, és noha még weboldaluk sincs, tavaly sikerült lebonyolítaniuk 1,6 millió eurónyi forgalmat.

Aquinot 2015 augusztusában tervezték bíróság elé állítani, de röviddel a tárgyalás után meggyilkolták a belgiumi Maasmechelen városának közelében. Feleségével együtt a támadók körbezárták őket, és tüzet nyitottak rájuk. A nő túlélte, de megsérült az arcán.

A kokainbizniszt ez a brutális gyilkosság egyáltalán nem rázta meg. Aquino nevéhez fűződik az a per, melynek 34 gyanúsítottja volt Belgiumban, és amely ügyet úgy emlegettek, mint az ország legkiterjedtebb kábítószeres perét. A házkutatások során összesen 8 millió eurónyi értéket foglaltak le készpénzben, autókban, kábítószerben, fegyverekben. A drog nagy része a rotteredami kikötőbe érkezett.

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. Kuciak akkoriban együtt dolgozott az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), az Investigative Reporting Project Italy (IRPI), illetve a Cseh Invesztigatív Újságírói Központ nevű szervezetekkel. Ezek mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a témát befejezhessék és leközölhessék.

(Aktuality.sk)