Ján Slota is a kalapja mellé tűzhetné, hogy mennyire nézi idiótának a magyarokat a kulturális kormányzat

2020. augusztus 6. - 00:46 | Belföld

Átalakulóban a kulturális minisztériumon belül működő kisebbségi osztály és az új részleg vezetői posztjára állítólag Oľga Škorecovát, a nyelvrendőrség igazgatóját szánják. Erről már korábban beszámoltunk, ahogy arról is, a hidas politikusok ezt az egészet nem hagyhatták szó nélkül. Szerdán a szaktárca nyugtatási szándékkal reagált a bírálatokra. Nem sikerült lecsitítani a kedélyeket.

Ján Slota is a kalapja mellé tűzhetné, hogy mennyire nézi idiótának a magyarokat a kulturális kormányzat
Illusztráció (tasr)

A kulturális minisztérium célja az, hogy a nemzeti kisebbségek témájával a tárca egyes osztályai koordináltan foglalkozzanak, ami megerősíti a kisebbségekkel kapcsolatos ügyeket és hatékonyabbá teszi a szakterület irányítását. „Éppen ezért döntöttünk a kisebbségi kultúrák osztályának átalakítása mellett” – áll a kulturális minisztérium állásfoglalásában, melyben a parlamenten kívüli Híd politikusai által megfogalmazott bírálatokra reagált.

A minisztérium szándéka, hogy a tárcán belüli átszervezés keretében egy

átfogó szakpolitikai osztályt hozzanak létre, amely a kisebbségek mellett a külföldön élő szlovákok és az államnyelv ügyével is foglalkozni fog.

A szaktárca "magától értetődő küldetésének tartja a nemzeti kisebbségek védelmét és támogatását. „A minisztérium a kisebbségek tagjainak biztosítani akarja a lehetőséget, hogy megőrizhessék a kulturális hagyományaikat, a nyelvüket és a tradícióikat” – olvasható a kulturális tárca nyilatkozatában.

A Híd szerint a minisztérium lépése által lefokozódik a kisebbségi kultúrák szerepe, attól tartanak, hogy semmissé válik a kisebbségi politika terén elért eddigi eredmények. Rigó Konrád, a márciusban leköszönt kulturális államtitkár a szóban forgó részleg sikereivel összefüggésben megjegyezte, a 2018-ban alakult kisebbségi kultúrák osztálya amellett, hogy segítette a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét és munkáját, fontos résztvevője volt a regionális és nemzetiségi kultúrák támogatását célzó állami stratégia kidolgozásának is. Rigó az osztály megszüntetése után attól tart, hogy nem fogják befejezni a megkezdett munkát.

“Nem örülök annak, hogy bebizonyosodott, káposztafejnek, totál idiótának néznek minket, ahogy másik félmillió embert is Szlovákiában.”

- szögezte le a hidas szakpolitikus.

Pártbeli főnöke, Sólymos László sem fogta vissza magát a helyzet értékelése kapcsán: "Aki azt állítja, hogy a kisebbségi kultúra ügye ezzel az ún. átalakítással nagyobb teret kap, maszatol. Vagy a döntés súlyával nincs tisztában, vagy egyszerűen erőből politizál. Egy

fantázianévvel ellátott új részleget, amelynek egyetlen magyar alkalmazottja sincs, pozitív lépésként eladni, arcátlanság. Azt már nem is említem, hogy a kisebbségi osztályt épp az államnyelvrendőrséggel vonják össze. Hát, erre még Ján Slota is büszke lehetne.

Az Összefogás sincs elragadtatva attól, mi folyik az OĽaNO-hoz tartózó tárcánál, ezért

levélben keresik meg a kulturális minisztert, egyben találkozót kérnek tőle, mert "elfogadhatatlan, hogy a több éves tétlenség után két éve létrehozott kisebbségi osztályt beszántja a minisztérium."

„Az, hogy erről az osztályról eddig szinte semmit sem hallottunk, nem azt jelenti, hogy be kell zárni, pont fordítva: tartalommal kell megtölteni, szakértőkkel megerősíteni. Kollégáimmal hosszú évek óta dolgozom a kulturális szférában, nagyon sok jó és fiatal szakembert ismerhettem meg, akiknek nagyon konkrét elképzeléseik vannak arról, milyen módon kell támogatni, szervezni a honi magyar kultúrát. A mostani egy visszalépés” – fejtette ki Orosz Örs, az Összefogás alelnöke.

(sp)