Ján Slota visszatért, és továbbra is gyűlöli a magyarokat

2020. február 18. - 10:06 | Belföld

Évek óta tartó csendet tört meg Ján Slota, aki hétfőn a tőle megszokott hangnemben fejtette ki véleményét a szlovák politikai helyzettel kapcsolatban.

Ján Slota visszatért, és továbbra is gyűlöli a magyarokat
Ján Slota (Forrás: Facebook)

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnökét Andrej Danko 2012-ben váltotta pártvezetői posztján, miután a pártot 15 évig irányító Slota 2010-ben és 2012-ben sem jutott be az SNS-el a parlamentbe.

A köztudottan magyargyűlülő Slota legutóbb tavaly decemberben került be a sajtóba, amikor kiszivárgott egy felvétel, amelyet a Dobroslav Trnka egykori főügyész irodájában elrejtett kamera rögzített. A 2009-ből származó videón Trnka és a Smer akkori pénzügyminisztere, Ján Počiatek arról diskurálnak, hogyan keresett az akkor még kormányon lévő Slota kétmilliárd koronát (kb. 67 millió euró) az emissziós kvóták kétes eladásával.

"Még Ficót is megkopasztotta, mert nem adta neki a felét, valahogy máshogy elintézte, abszolút király"

- mondta róla az akkori pénzügyminiszter.

Slota most a közelgő parlamenti választások alkalmából érezte szükségét annak, hogy megnyilvánuljon.

"Drága szlovákok! A holnapi, február 29-i választások alkalmából szólok hozzátok" - kezdi a fia, Pavol Slota Facebook-oldalán posztolt videó legelején. Mivel a választások csak 11 nap múlva lesznek, elképzelhető, hogy a felvételt csak később akarták közzétenni.

Akit gyűlöl: Danko és a magyarok

"Le kell szögeznem, hogy ami az SNS-ben Danko kapitány és az emberei irányítása alatt történik, megrémít. Ezeket az embereket én abszolút nem ismerem, és az én időmben talán azt sem tudták, hogy létezik az SNS" - szállt bele utódjába, Andrej Danko pártelnökbe Slota.

"Bízom abban, hogy az SNS párttagjainak döntő többségét szintén felháborítja Danko kapitány tevékenysége, aki lassacskán már együtt alszik Bugárral. Danko a pártja által irányított minisztériumon keresztül hozzájárult a dél-szlovákiai szlovák iskolák tönkretételéhez, arrafelé a szlovák gyerekeknek lassan már magyar iskolába kell járniuk"

- húzta elő a magyar kártyát a kissé furcsán artikuláló, és a közelmúlthoz képest láthatóan súlyfelesleggel küzdő egykori politikus. Slota szerint Orbán Viktor magyar kormányfő "óriási milliókat önt" a dél-szlovákiai önkormányzatokba.

"Dél-Szlovákia gyakorlatilag már Magyarország igazgatása alatt van"

- szögezte le Slota, aki az általa terjesztett rémhírek mellé megoldást is javasolt: nem szabad a Szlovák Nemzeti Pártra voksolni, hanem a parlamenti választásokon a Štefan Harabin-féle Vlasťot kell támogatni.

"Meggyőződésem, hogy az egyetlen képviselő, aki hordozza még magában a hazafiságot és a keresztény értékeket, az Štefan Harabin" - véli az egykori SNS-elnök, aki bízik abban, hogy február 29. után véget ér Szlovákiában a "liberális őrület", mely fölött győzedelmeskedik majd a "hazafiság".

Danko hallgat, Bugár nyugodt

Az érintett Andrej Danko egyelőre nem reagált egykori pártbéli felettesének kijelentéseire.

A Facebookon azonban nyilatkozatot tett közzé a szintén megemlített Bugár Béla. A Híd elnöke nyugodt hangnemben közölte: örül annak, hogy Slota már a politikai nyugdíját tölti, hogy a politikus már semmilyen hatást nem gyakorol a társadalomra, és hogy a szlovák-magyar feszültség már a múlté.

Bugár egyúttal kihasználta az alkalmat arra, hogy odaszúrjon az utóbbi időben "Orbán-pozitívvá" váló Igor Matovičnak, aki a legnépszerűbb ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek elnöke, és egyben a Magyar Közösségi Összefogás szövetségese. Bugár szó szerint idézte Matovičot, aki 2011-ben, amikor a Radičová-kormány képviselői el akarták törölni a Fico-féle állampolgársági "ellentörvényt", így szólalt fel a szlovák parlamentben:

"Kicsit sajnálom, az SNS-hez fordulok, sajnálom, hogy ma nincs jelen Ján Slota. Nem hagyhattam ki ezt a megjegyzést. Azt gondolom, hogy ez a kérdés van annyira fontos, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnöke jelen legyen. Tényleg sajnálom, ha lehetséges, akkor próbálják őt felhívni, nem gondolom, hogy ez az a törvény amely esetében hiányozhat a nemzeti párt elnöke. Félő, hogy ha ennek a kulcsfontosságú képviselőnek a hiányában átmenne ez a koalíciós javaslat, akkor azt nagyon nehezen magyaráznák meg a választóiknak."

(db)