Jankovská éhségsztrájkba kezdett a börtönben!

2020. szeptember 12. - 14:12 | Belföld

Éhségsztrájkba kezdett a börtönben Monika Jankovská, a Smer-SD egykori igazságügyi államtitkára - írja a Topky.

Jankovská éhségsztrájkba kezdett a börtönben!
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

Az egykor bíróként dolgozó Jankovskát idén márciusban, a Búrka (Vihar) néven elhíresült akció során tartóztatták le a rendőrök. Korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítják, állítólag ő intézte el, hogy a bíróság hitelessé nyilvánítsa azokat a váltókat, melyek alapján Marián Kočner több millió eurót követelt a Markíza televíziótól. Kočnert azóta - egyelőre nem jogerősen - 19 évre ítélték a váltóhamisítás miatt.

Jankovská azóta már az igazságszolgáltatás akadályozása miatt gyanúsítottként szerepel a trencséni Fatima étterem ügyében is. Közben ügyvéde ellen fegyelmi eljárás indult, mert lehetővé tette, hogy Jankovská fia ügyvédbojtárként több tucatszor látogassa meg anyját a börtönben.

Monika Jankovská Besztercebányán van előzetes letartóztatásban, ahol azért kezdett éhségsztrájkba, mert álláspontja szerint a bűnüldöző szervek többször is megsértették alapvető jogait.

Ügyvédje, Peter Erdős arról tájékoztatta a Topkyt, hogy védence demonstrációjának három okat van:

• az illetékes vizsgálótiszt szerinte törvénytelenül járt el, és döntött meggyanúsításáról a Fatima ügyben,

• az ellene zajló büntetőeljárásokban a közjogi méltóságok sorozatosan megsértették alapvető jogait,

• úgy véli, Mária Kolíková igazságügyi miniszter sérti a szabad ügyvédválasztáshoz fűződő jogát (a tárcavezető emelt panaszt amiatt, mert fia mint a jogi képviselője látogatta Jankovskát).

A börtönökben külön protokoll vonatkozik azokra a rabokra, akik éhségsztrájkba kezdenek. A demonstráció megkezdése után 24 órán belül orvos vizsgálja ki a táplálkozást megtagadó személyt, aki informálja az érintettet az éhezés veszélyeiről. 72 óra múlva a börtön igazgatóságának tájékoztatnia kell az éhségsztrájkról az illetékes ügyészt. Amennyiben a rab egy hétig nem vesz magához ételt, onnantól minden nap orvosi ellenőrzésen esik át, és a börtön elfekvőjébe helyezhetik. Amennyiben egészségi állapota romlik, átszállítják a trencséni rabkórházba.

(Topky/parameter)