Jankovská elbocsátó, szép üzenetét megsemmisítették, marad a dutyiban!

2021. március 15. - 15:05 | Belföld

Törjön százegyszer is a már százszor tört varázs, a börtön nem ereszti!

Jankovská elbocsátó, szép üzenetét megsemmisítették, marad a dutyiban!
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

A Trencséni Kerületi Bíróság eltörölte az első fokon meghozott ítéletet, emiatt az egykori smeres igazságügyi államtitkár, Marian Kočner "Majmocskája" marad a sitten. Ezúttal az ún. Fatima-ügyben, melyben az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják.

Monika Jankovská szabadlábra helyezéséről március 7-én döntöttek első fokon, az ügyész azonban fellebbezett. A döntésnél sem akkor, sem most nem volt jelen, ügyvédje, Peter Erdős szerint lelkiállapota továbbra is kórházi ápolást igényel. Jankovskát a trencséni börtönkórház pszichiátriai osztályán kezelik.

"Nehéz erre a döntésre reagálni, ugyanis nem tudom, hogyan befolyásolhatna ilyen szigorú követelmények mellett, mint amelyek a szabadlábra helyezésével járnak, tanúkat befolyásolni

Jankovská azt követően omlott össze lelkileg, hogy a Legfelsőbb Bíróság a szabadlábra helyezése mellett döntött, miután egy éve vizsgálati fogságban van, viszont a börtönkórház kapujában, ahol az öngyilkossági kísérlete óta kezelték, már vártak rá a rendőrök, akik a Fatima-üggyel kapcsolatban őrizetbe vették.

Ennek az ügynek a lényege, hogy az egykori NAKA-s Róbert Krajmer feleségének Trencsénben az ölébe pottyant egy olyan bár, amelyet a múltban erőszakkal szerzett meg a Peter Čongrády nevével fémjelzett maffia az eredeti tulajdonostól, Ondrej Janíčektől. Ebben segédkezhetett Jankovská, aki akkoriban Janíček ellen, azaz Čongrády javára hozott ítéletet, és amiért 3 millió koronát, azaz vagy 100 ezer euró kenőpénzt kaphatott.

Az egykor bíróként is tevékenykedő korábbi smeres államtitkárt tavaly márciusban, a Vihar névre keresztelt akció során tartóztatták le a rendőrök, mert azzal gyanúsítják, hogy ő intézte el, hogy a bíróság hitelessé nyilvánítsa azokat a markízás váltókat, melyek alapján Marián Kočner több millió eurót követelt a kereskedelmi televíziótól. Kočnert azóta 19 évre ítélték az értékpapírok meghamisítása miatt.

Monika Jankovská tavaly szeptemberben éhségsztrájkba kezdett a börtönben, de egészségi állapota az éhségsztrájkja 20. napján jócskán leromlott, ezért meg kellett szakítania azt, infúziókat kapott. Az elmúlt hónapot szintén a trencséni börtönkórházban töltötte, miután gyógyszertúladagolással próbált véget vetni az életének.

(Denník N/parameter)