Jankovská jövő márciusig rács mögött marad

2020. szeptember 21. - 18:29 | Belföld

A Speciális Büntetőbíróság besztercebányai részlegének bírója az előkészítő eljárás keretében úgy döntött, március 11-ig előzetes letartóztatásban marad Monika J., az igazságügyi minisztérium volt államtitkára, akit korrupcióval és kenőpénz elfogadásával gyanúsítottak meg a Vihar (Búrka) rendőrségi akció során. A gyanúsított panaszt tett, a beadványról a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Jankovská jövő márciusig rács mögött marad
Fotó: TASR

Hasonló döntést hozott a bíróság az ugyanabban a korrupciós ügyben meggyanúsított Richard Molnár bíró ügyében is, aki március 11-ig szintén rács mögött marad. A bíróság elutasította a gyanúsítottak szabadlábra helyezés iránti kérelmét, és az óvadékot sem fogadta el.

A Speciális Büntetőbíróság előkészítő eljárásának bírója nem tett eleget a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze indítványának, aki a szintén korrupcióval gyanúsított Denisa Cviková előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kérte. Cvikovát októberben helyezhetik szabadlábra.

A döntés nem jogerős, az ügyész és a gyanúsítottak is fellebbeztek ellene, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság dönt.

„Ebben a konkrét ügyben nem halad olyan ütemben a nyomozás, mint azt a büntetőeljárási törvény előírja. Ezt az előkészítő eljárás bírója is megerősítette. A bíróság nem tett eleget az ügyészi javaslatnak, és a vizsgálati fogság időtartamát nem hét, hanem öt hónappal hosszabbította meg" – közölte Peter Erdős, Monika Jankovská ügyvédje, és hozzátette, szerinte nincs indok a fogva tartás meghosszabbítására.

„131 munkanap telt el az ügyfelem őrizetbe vétele óta, és 101 munkanap alatt nem folyt semmilyen vizsgálat ebben a büntetőeljárásban, amit jelentős késésének tekintek, és ami sértheti és korlátozhatja ügyfelem személyes szabadságát" - hangsúlyozta.

Jankovskát, az igazságügyi minisztérium korábbi smeres államtitkárát a Vihar rendőrségi akció során korrupcióval és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg. A gyanú szerint a bűncselekményre a televíziós váltók ügyében került sor, amikor arra utasította Zuzana Maruniakovát, a Pozsonyi Járásbíróság bíróját, hogy Marian Kočner javára döntsön. Kočnert később nem jogerősen 19 év börtönre ítélték váltóhamisítás miatt Pavol Ruskoval, a Markíza televízió egykori igazgatójával együtt.

A Vihar rendőrségi akció során 18 személyt, köztük 13 bírót gyanúsítottak meg korrupciós bűncselekményekkel. Vladimír Sklenka, a Pozsonyi Járásbíróság volt alelnöke együttműködik a rendőrséggel, az ügy számos gyanúsítottja ellen terhelő vallomást tett.


TASR