Jankovská márciusig letartóztatásban marad, Cvikovát szabadon engedték

2020. október 8. - 13:16 | Belföld

A Szlovák Legfelsőbb Bíróság szenátusa csütörtökön elutasította Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár és Richard M. bíró panaszát.

Jankovská márciusig letartóztatásban marad, Cvikovát szabadon engedték

Elvetette a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésznőjének beadványát is, amellyel a Besztercebányai Speciálizált Büntetőbíróság határozata ellen fellebbezett.

A Legfelsőbb Bíróság tehát megerősítette, hogy mindkét terhelt előzetes letartóztatásban marad legalább 2021. március 11-ig.

A szenátus ezzel egyidejűleg Denisa Cviková azonnali szabadon bocsátása mellett döntött. A TASR hírügynökséget Alexandra Važanová szóvivő tájékoztatta csütörtökön.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) márciusban 18 személy, köztük 13 bíró ellen indított eljárást korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt. Az akció fedőneve Vihar (Búrka) volt. Monika Jankovská, a Smer-SD volt igazságügyi államtitkára ellen vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult büntetőeljárás. A gyanú szerint az egyik televíziós váltó ügyében utasításokkal látta el Zuzana M. bírónőt, aki a Pozsony V Járásbíróságon tárgyalt perben végül Marian Kočner javára döntött. A nagyvállalkozót később ugyanezen váltók hamisítása miatt nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték Pavol Rusko vádlottal, a Markíza TV volt igazgatójával együtt.


(TASR/para)