Jankovská vallomása alapján szállhatott rá a NAKA Žigára, aki a bősi vízerőmű ügyében próbálhatta megkenni a bírónőt

2020. december 17. - 13:58 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Monika Jankovská vallomása alapján gyanúsíthatta meg az egykori smeres gazdasági minisztert, Peter Žigát.

Jankovská vallomása alapján szállhatott rá a NAKA Žigára, aki a bősi vízerőmű ügyében próbálhatta megkenni a bírónőt
Fotó: TASR

A rendőrség a közösségi oldalán tájékoztatott, hogy Peter Žigát megvesztegetéssel gyanúsították meg. A DenníkN információi szerint a hatóság Monika Jankovská vallomása alapján indíthatott eljárást Žiga ellen.

A hírportál szerint Jankovská azt vallotta, hogy Žiga rajta keresztül próbálta lefizetni Katarína Pramukovát, a Legfelsőbb Bíróság bíróját, aki a bősi vízerőmű ügyében volt hivatott dönteni. Žiga állítólag 100 ezer eurót vitt Jankovskának, amit aztán oda kellett adnia a bírónőnek. Jankovská szerint azonban Pramuková így is az ország javára döntött, a kenőpénzt pedig nem fogadta el.

Nagy valószínűség szerint a Szlovák Köztársaság és a Szlovák Villamos Művek között kialakult ügyről van szó a bősi vízerőmű üzemeltetői szerződésének érvényességét illetően. Az ügy 2007 óta húzódott, 2015-ben viszont a Pozsonyi Kerületi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a szerződés érvénytelen, a vízerőművet pedig az állam üzemeltetheti. A villamos művek fellebbezett az ítélet ellen, ezt viszont 2016-ban a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Az ügyben Radomír Bžán ügyvéd képviselte Szlovákiát, a sikeres végkifejletért pedig 69 millió eurót kellett volna kapnia. Az ügyvédnek végül be kellett érnie 17,7 millió euróval.


(DenníkN)