Januárban kiderül, ér-e valamit a kormány módosítása Ficóék állampolgársági törvényéhez

2021. január 9. - 10:59 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter jelezte, januárban a kormány elé kerül az állampolgársági törvény módosítása. A tervezettel kapcsolatban észrevételeket fogalmazott meg több koalíciós képviselő, és a magyarokat képviselő, parlamenten kívüli pártok is.

A kifogások túlnyomórészt azt érintik, hogy a törvény nem tér vissza a 2010 előtti állapotába, tehát amikor még nem lehetett elveszíteni a szlovák állampolgárságot egy másik felvétele révén.

"Várakozásaink szerint több időt igényelt és szélesebb körű vitát váltott ki a konszenzus keresése a benyújtott észrevételek kapcsán, ezért nem volt lehetőség arra, hogy a kormány az eredetileg tervezett októberi időpontban tárgyalja. A miniszterelnök beleegyezésével azonban januárban beterjesztjük" - húzta alá Mikulec.

Tavaly ősszel találkoztak egymással a minisztériumban a magyar pártok képviselői, Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos és Ondrej Dostál (SaS) koalíciós képviselő.

Sólymos László, a Híd elnöke akkor úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy az nem oldja meg azok helyzetét, akiknek megvonták az állampolgárságát a jelenleg is hatályban lévő törvény miatt, és nem garantálja, hogy az állampolgárság ehhez hasonló "elkobzására" a jövőben nem kerül sor újra. Hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos tömeges észrevételt a kormány nem fogadta el.

A tömeges észrevétel egyik kezdeményezője volt maga Dostál is, és abban azt kérték a kormánytól, hogy a törvényt olyan módon változtassák meg, hogy a jövőben senki ne veszíthesse el szlovák állampolgárságát, ha felvesz egy másikat. A szlovák alkotmányra hivatkoztak, mely szerint az akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

Az állampolgársági törvény módosítása szerint felvehetnék a szlovák állampolgárságot azok a személyek is, akiknek az egyik szülője vagy akár ősszülője szlovák volt.

A szlovák állampolgárságukat nem veszíthetnék el a személyek, akik örökbefogadás útján jutottak hozzá egy másikhoz, vagy ha kiskorú gyermek vette fel egy másik ország állampolgárságát. Csehország polgárainak a szlovák állampolgárság felvételekor nem kellene igazolniuk, hogy tudnak szlovákul.

(TASR)