Januártól indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása – mutatunk minden fontos tudnivalót

2021. október 8. - 14:57 | Belföld

2022. január 1-jétől indul a PET-palackok és üdítős dobozok betétdíjas rendszere Szlovákiában, amely hasonlóan fog majd működni, mint az üvegből készült palackok visszaváltása.

Januártól indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása – mutatunk minden fontos tudnivalót
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egy PET-palack 15 centbe kerül majd – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üdítőkért, ásványvizekért vagy a dobozos sörökért 15 centtel többet kell majd fizetnünk, ezt az összeget azonban visszakapjuk a palack vagy a doboz visszaváltásakor. A csomagolást sérülésmentes, nem összepréselt állapotban kell visszavinnünk az üzletbe.

A változás január elsejétől nem vonatkozik majd automatikusan minden üzletben vásárolt palackra, az átállás időszakában ugyanis még a kínálatban lesznek a címke nélküli csomagolások is. Ez az időszak 2022. június 30-ig tart majd.

Éppen ezért nem érdemes már most PET-palack gyűjtésbe kezdenünk, a mostaniakat ugyanis még nem fogjuk tudni visszaváltani.

Csak a Z szimbólummal és a „zálohované” felirattal ellátott csomagolóanyagokért kapjuk majd meg a 15 centet – a PET-palackokért és a pléhdobozokért is egységesen. A Z szimbólummal ellátott palackokat január elsejétől kezdik forgalmazni.

A visszaváltásra szánt csomagolóanyagokat azért nem javasolt összepréselni, mert egy speciális vonalkód található majd rajta, amit a visszaváltó automatának le kell olvasnia.

A környezetvédelmi minisztérium a fogyasztókra bízza, hogy hol tárolják a nem összepréselt palackokat, illetve hogyan juttatják el azokat a visszaváltó pontokhoz.

A törvényből kifolyólag minden 300 négyzetméternél nagyobb üzletnek biztosítania kell a visszaváltást, ugyanakkor a minisztérium szerint már több kisebb üzlet is jelezte a szándékot önkéntes alapon.

A palackokat az automata összepréseli, majd továbbítják azokat az osztályozó központokba, onnét pedig már az újrahasznosítás a következő állomás.


(DenníkN)