Januártól jelentősen nő a gyerekek után fizetett adóbónusz, az önkormányzatokat kompenzálják

2022. december 6. - 13:58 | Belföld

Januártól havi 140 euróra nő az adóbónusz kétéves átmeneti időszakra a 18 éves kor alatti eltartott gyermekek után. Az idősebb gyerekek után 50 euróra nő – derül ki a személyi jövedelemadóról szóló törvényjavaslat módosításából, amit kedden jóváhagyott a parlament.

Januártól jelentősen nő a gyerekek után fizetett adóbónusz, az önkormányzatokat kompenzálják
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A kétéves átmeneti időszakra a 18 éves kor alatti eltartott gyerekek után 140 euróra nő a havi adóbónusz. Az adóbónusz-emelés akkor alkalmazható, ha a 2023. januártól 2024. decemberig terjedő időszakban teljesülnek a feltételek.

Az intézkedés negatív hatással lesz a személyi jövedelemadó bevételére. Tekintettel arra, hogy ez a bevétel az önkormányzatok és a megyék költségvetési bevétele, a módosító javaslatban előterjesztették, hogy az intézkedésnek az önkormányzatokra gyakorolt hatását az önkormányzatok társasági adóból származó bevételi forrásaiból kompenzálják.

Az így megemelt összegeket a fizikai személyek jövedelemadó-bevételével azonos módon, a fizikai személyek jövedelemadójára vonatkozó képlet szerint osztják fel és utalják át az önkormányzatoknak és a magasabb szintű területi egységeknek. A javaslat 2023-ra 100 millió eurós emeléssel számol a területi önkormányzatok energiaár-emelkedést követő pénzügyi stabilizálásának érdekében.


TASR/para