Januártól jelentősen nő a kórházi orvosok fizetése, habár Igor Matovič még ma is mindent megtett, hogy megbuktassa a megállapodást

2022. november 30. - 17:49 | Belföld

A parlament szerdán este elfogadta a kórházi orvosok béremelését szabályozó törvényt, várhatóan hamarosan aláírják az Orvosszakszervezet (LOZ) által követelt memorandumot. A béremelést meglepetésre Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter bírálta a parlamenti vitában, többször zsarolóknak nevezve a LOZ képviselőit.

Januártól jelentősen nő a kórházi orvosok fizetése, habár Igor Matovič még ma is mindent megtett, hogy megbuktassa a megállapodást

Elfogadta a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényt, a 139 jelenlévő képviselő közül 138 szavazott igennel, 1 képviselő tartózkodott. A jogszabály alapján januártól jelentősen emelkedik az orvosok fizetése, a szakvizsgával nem rendelkezők az átlagkereset 1,5-szörösét, a szakvizsgázott orvosok 2,5-szörösét kapják majd a kórházakban. Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke, Eduard Heger kormányfő és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter várhatóan még ma aláírja a kormány által ma elfogadott memorandumot, amelyben múlt héten szombaton egyezett meg a LOZ és a kormány.

A memorandum aláírása után várhatóan holnap is a kórházakban dolgozik majd az a több mint 2100 orvos, akik a LOZ követelésének alátámasztására nyújtotta be felmondását még szeptemberben. A felmondási határidő ma jár le, így megegyezés hiányában holnap már nem mentek volna munkába.

A béremelés ellen – amely a LOZ egyik követelése volt – Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke szólalt fel a törvény vitájában. Matovič újra „zsaroló Visolajskýról” beszélt. Szerinte így sokkal magasabb lesz a szlovák orvosok fizetése, mint a Csehországban dolgozó kollégáiké. A béremelés egyik oka, hogy hazacsábítsák a Csehországban dolgozó szlovákiai orvosokat, enyhítve ezzel az orvoshiányt a hazai kórházakban.

- lpj -