Januártól végre nem kell a szélvédőre ragasztani a sztrádamatricát

Szlovákiában január 1-től már csak elektronikus formában lesz megvásárolható az autópálya-matrica. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2016-ban a szélvédőre ragasztagató sztrádajegyek korszaka Szlovákiában véget ér.

Az árak és a kategóriák továbbra sem változnak.

A 2015-ben váltott sztrádajegyek 2016. január 31-ig érvényesek, és továbbra is háromféle matricát lehet vásárolni:

éves - 50 euró

 30 napos - 15 euró

 10 napos - 10 euró

A www.eznamka.sk címen már működik az autópálya-felügyelőség "shopja", ahol meg lehet vásárolni a matricákat - fizetni kizárólag bankkártyával lehet. Itt a matrica típusán kívül csak az autó rendszámát kell megadni, valamint azt, hogy milyen országban regisztrálták a gépkocsit. Az ígéretek szerint hamarosan elindul az okostelefonos alkalmazás is, melyen keresztül szintén megvalósítható lesz a vásárlás.

A benzinkutakon, valamint a kizárólag határállomásoknál található automatákban továbbra is lehet sztrádajegyet váltani (fizetés bankkártyával és készpénzzel is lehetséges), de erről már csak egy bizonylatot fogunk kapni.

A matrica teljesen megszűnik, és a bliccelőket a sztrádára telepített kamerák fogják kiszűrni.

Minden egyes kamera az autópályán közlekedő kocsik rendszámának 90 százalékát tudja rögzíteni, tehát a szűrés nem 100 százalékos. A számok alapján fennáll a lehetőség, hogy egy bliccelő nem bukik le, mert rendszámát éppen nem olvasta le a rendszer, de ha egy sofőr jegy nélkül legalább három kamerakapun áthajt, biztos, hogy legalább egy kamera sikeresen rögzíti a rendszámát - és jöhet is a büntetés.

(para/aktuality)