Japán és a NATO erősíti katonai együttműködését

2022. június 8. - 08:48 | Külföld

Japán és a NATO tisztségviselői kedden megállapodtak a katonai együttműködés és a közös hadgyakorlatok erősítéséről, azon közös aggályukra hivatkozva, hogy Oroszország ukrajnai hadművelete a biztonsági helyzet romlásához vezetett Európában és Ázsiában is.

Kisi Nobuo japán nemzetvédelmi miniszter Rob Bauerral, a NATO Katonai Bizottságának elnökével folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy Japán reméli, szorosabbra tudja fűzni kapcsolatait az európai országokkal és üdvözli az észak-atlanti szövetség kiszélesített szerepvállalását az indiai-csendes-óceáni térségben is.

"Európa és Ázsia biztonsága szorosan összefügg, különösen most, amikor a nemzetközi közösség komoly kihívásokkal kénytelen szembesülni" - mondta Kisi Nobuo.

Bauer méltatta "a közös biztonsági kihívásokkal" szembeni fokozott együttműködést.

Bauer látogatása éppen egybeesett azzal, hogy a japán haditengerészet részt vesz a NATO tengeri hadgyakorlatán a Földközi-tengeren. A szigetország Európával, az Egyesült Államokkal, illetve más regionális partnereivel együttműködve fejleszti katonai képességeit. Kisida Fumio japán miniszterelnök egyébként meghívást kapott a NATO június végén, Madridban megrendezendő csúcstalálkozójára. Személyében első alkalommal venne részt japán kormányfő ilyen találkozón.

Hírügynökségek emlékeztettek, hogy Jamazaki Kodzsi japán vezérkari főnök májusban részt vett a NATO-tagországok vezérkari főnökeinek brüsszeli tanácskozásán.

Japán élesen bírálta Oroszország ukrajnai hadműveletét és csatlakozott a Moszkva ellen hozott nyugati szankciókhoz is, mondván a válság nemcsak Európát sújtja, de felbátoríthatja Kínát indiai-csendes-óceáni befolyásának kiterjesztésére.


(MTI)

Címkék: NATO, Japán