A japán rendőrség beismerte, hogy nem védték eléggé Abe Sindzó volt kormányfőt

2022. július 9. - 15:59 | Külföld

Tagadhatatlan hiányosságok voltak a Narában egy választási nagygyűlésen agyonlőtt Abe Sindzó volt japán kormányfő biztonsága érdekében meghozott intézkedésekben - ismerte be szombaton a helyi rendőrség vezetője, aki vizsgálatot ígért az ügyben.

A japán rendőrség beismerte, hogy nem védték eléggé Abe Sindzó volt kormányfőt
Abe Sindzó (TASR/AP)

A választási gyűléseken néha igen enyhék a biztonsági intézkedések Japánban, ahol ritkák az erőszakos bűncselekmények és a lőfegyverekre vonatkozó előírások igen szigorúak, de egyesek úgy vélik, hogy az ország nyugati felében fekvő Narában elégtelenek voltak az intézkedések, tekintettel Abe Sindzó pályafutására.

"Úgy gondolom, tagadhatatlan, hogy gondok voltak az Abe volt miniszterelnökkel kapcsolatos intézkedésekkel" - jelentette ki újságírók előtt a narai rendőrség főnöke, Onizuka Tomoaki, aki megígérte, hogy "maradéktalanul feltárják a problémákat, és meghozzák a szükséges intézkedéseket".

"Nagyon fontos, hogy mélyreható vizsgálatot végezzünk annak felderítésére, mi történt" - tette hozzá a rendőrfőnök.

"Amióta 1995-ben rendőrtiszt lettem, több mint 27 éves pályafutásom alatt nem soha nem éreztem ekkora lelkiismeretfurdalást, sem sajnálatot, mint most" - mondta Onizuka érzelemtől remegő hangon Abe Sindzó halála kapcsán.

MTI