A járási ügyész nem küldte rács mögé a csallóközi gyilkost! A főügyész a politikusoknak szólt be emiatt?

2018. június 4. - 13:28 | Belföld

Jaromír Čižnár szerint a politikusok arra használják ki a Fülöp-szigeteki férfi halála körül kialakult helyzetet, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzenek maguknak. A főügyész állásfoglalását az ügyben hétfőn tette közzé Andrea Predajňová szóvivő.

A járási ügyész nem küldte rács mögé a csallóközi gyilkost! A főügyész a politikusoknak szólt be emiatt?
Fotó: TASR

„A főügyész sajnálattal állapítja meg, hogy a politikusok, az igazságügy-minisztert is beleértve, képesek szó szerint visszaélni egy tragédiával a Fülöp-szigeteki állampolgár megtámadásával összefüggésben” – áll Čižnár közleményében, aki szerint szomorú, hogy a politikusok reakciói egy héttel az eset után valamiféle versenyre emlékeztetnek, melynek lényege, hogy ki használja ki gyorsabban és jobban az adott témát.

Hozzátette: a Főügyészség (GPSR) azonnal intézkedett, hogy indítványozzák az elkövető előzetes letartóztatását. Vizsgálják az érintett ügyész eljárását is, és amennyiben mulasztásra derül fény, felelősségre vonják. A közlemény szerint a főügyésznek ehhez nincsen szüksége a politikusok tanácsaira, vagy felszólítására.

Čižnár egyben figyelmeztette az igazságügy-minisztert, hogy az ügyészség munkájába nem avatkozhat be. Hozzátette: azt tanácsolja neki, hogy olyan hévvel tegyen rendet a saját tárcájánál is, mint amilyennel a szóban forgó ügyben nyilatkozott.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj H. szombaton hajnalban megtámadt egy Fülöp-szigeteki férfit Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi, aki két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni, csütörtökön, május 31-én belehalt a sérüléseibe a főrévi (Ružinov) kórházban.

A rendőrség röviddel az incidens után elfogta a támadót. A járási ügyész nem látott okot az őrizetbe vételre, és a férfit szabadon engedték. A rendőrség szombaton arról tájékoztatott, hogy Juraj H.-t ismét őrizetbe vették, és gyilkosság ügyében eljárás indult ellene.

tasr/para