A járások között nem utazhatunk indokolatlanul, de Egyiptomba elruccanhatunk – ennek vet most véget az egészségügyi miniszter

2021. március 17. - 17:31 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter és ideiglenesen megbízott egészségügyi miniszter szerdán arról tájékoztatott, hogy nem engedélyezik a külföldi utazásokat kirándulás céljából a szlovák állampolgárok számára.

 A járások között nem utazhatunk indokolatlanul, de Egyiptomba elruccanhatunk – ennek vet most véget az egészségügyi miniszter
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kormány egyik új intézkedéséről van szó, amely Heger szerint az utazással kapcsolatos igazságtalanságot küszöbölné ki, jelenleg ugyanis Szlovákiában egyik járásból a másikba sem lehet utazni indokolatlanul.

Arra a kérdésre, hogy ez az intézkedés mikor lép érvénybe, a miniszter azt felelte, hogy erre Štefan Holý (Sme rodina) jogalkotásért felelős miniszterelnök-helyettes tud válaszolni. Egyelőre az sem világos, hogy a kormány hogy akarja az intézkedés betartását ellenőrizni.

A Denník N azt írja, az év eleje óta több mint 30 ezer szlovák állampolgár utazott külföldre üdülés céljából, köztük parlamenti képviselők is.

A módosítás továbbra is lehetővé teszi a külföldre történő utazást, például munkavégzés vagy egyéb célból, a kirándulás azonban nem lesz megengedett.

A külföldi üdülések korlátozását a járványügyi bizottság is javasolta, az ugyanis a legfőbb cél, hogy a kirándulásról hazatérők miatt ne jelenjenek meg Szlovákiában a koronavírus újabb mutációi.

„Meg akarunk védeni minden állampolgárt attól, hogy olyan ’ajándékot’ hozzon magával külföldről, amely emberek halálát okozhatja” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette, kér mindenkit, hogy ne próbáljanak meg kibúvót találni.

A mai kormányhatározat szerint újabb 40 nappal hosszabbodik meg a veszélyhelyzet. Az újbóli meghosszabbítását még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, legkésőbb 20 nappal a kormányhatározat után, vagyis mától számítva.


(TASR/DenníkN)