Járműmodellek tömkelege volt megtekinthető Vásárúton

2019. április 1. - 07:27 | Régió

Nem mindennapi eseményre került sor Vásárúton a helyi művelődési házban vasárnap délelőtt. Makett- és modellkiállítást tartottak börzével összekötve, így megannyi egyedi jármű közül lehetett válogatni.

Járműmodellek tömkelege volt megtekinthető Vásárúton
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

RC modellek, fém és műanyag modellek, a ’60-as, ’70-es ’80-as évekből származó régi játékok és legó mind megtalálható volt a kiállítók asztalain. A rendezvény szép számú érdeklődőt megmozgatott. A kiállítók többek közt Budapestről, Pozsonyból, Nyitra mellől, Patonyból, Nagymagyarról érkeztek, a hazai, vásárúti vonalat pedig a főszervező, Domonkos Tamás képviselte. A látogatók is széles körből, nemcsak a Csallóközből érkeztek. Nagy volt a lelkesedés, a délelőtti órákban egymást váltották a kíváncsi emberek.

A szervező, Domonkos Tamás gyűjtője a maketteknek és modelleknek egyaránt. „Mondhatni hétéves korom óta érdekel ez a világ, azóta gyűjtöm a különféle járműveket, játékokat, modelleket. Kedvenceim az aratógépmodellek. Ez talán édesapámtól eredeztethető, aki földműveléssel foglalkozott. Már akkor, mellette megszerettem ezeket a hatalmas járműveket” – mondta el Tamás.

A vasárnapi a harmadik ilyen jellegű esemény volt a községben. A korábbiakhoz képest ezúttal kevesebb RC modell mutatkozott meg, ám a többiből kétség kívül nem volt hiány. „Nekem is volt egy hajómodellem, azonban ezt elcseréltem egy Alfa 155-ösre. Régi vágyam volt birtokolni egy ilyet. Annak idején a televíziós sorozatban, a Rex felügyelőben láttam” – tette hozzá a szervező.

Tamás nemrégiben egy másik nagy álmát is megvalósította, vásárolt egy Škoda 1203-as modellt. „Ez ’78-tól a szomszédom tulajdona volt, két héttel ezelőtt azonban megvásároltam tőle. Ezt az autót nem mindennapi eszközként használom, inkább csak kiállításokon mutatom meg. Egy 47 éves járműről van szó. Teljesen más érzés ebbe beleülni, mint egy modern kocsiba. Ha ebbe beleül valaki, tudnia kell menni vele. Más vezetni, s a sebességet is másként érzékelni benne. Az ideális sebesség e típusnál az 50 km/óra.”

A szervező, Domonkos Tamás hálás a községi hivatalnak, a polgármesternek, hiszen támogatásuknak köszönhetően erre a napra bérmentve kapta meg a kultúrház helyiségét. Tamás jelképes összeget kért az árusoktól a helyért. Az így befolyt összeget a helyi óvodának ajánlja fel.

Török Gergely polgármester elmondta, a felajánlást egy nagyon nemes gesztusnak tartja. „Ebből is látszik, hogy Tamás nem azért csinálja ezt az egészet, hogy bármilyen haszna származzon belőle, hanem mert szereti ezt a világot, s ezáltal szeretne egy kis színt csempészni az emberek mindennapjaiba“ – emelte ki a polgármester, aki továbbá elmondta, nagyszerű kezdeményezésnek tartja e kiállítást. „Olyan réteget mozgat ez meg, amely rétegnek kevesen tudják felkelteni az érdeklődését. Nem általános dolgokról van szó, mint például egy falunap alkalmával.“

Domonkos Tamás célja hagyományossá tenni e rendezvényt, ugyanis, mint elmondta, legközelebb Pozsonyban találni hasonlót.

(SzC)