Jaroslav Naď politikai élete egyik legszebb napja, amikor Gyimesit kilövi a parlamentből

2023. május 15. - 07:50 | Belföld

A megbukott kormány visszahívását követően az eddigi miniszterek és a miniszterelnök is visszaülhet a parlamentbe - mint azt korábban megírtuk. A miniszterek pedig pártjaik pótképviselőit váltják, így az előrehozott választásokig már vélhetően nem lesz parlamenti képviselő Gyimesi György sem.

Jaroslav Naď politikai élete egyik legszebb napja, amikor Gyimesit kilövi a parlamentből
Gyimesi György - Fotó: TASR

Az eddigi megbízott miniszterek némelyikének ugyanakkor gondjai akadhatnak a szavazógéppel. Jaroslav Naď eddigi megbízott védelmi miniszter mondta, hogy már elfelejtette, hogyan kell használnia azt, mivel csupán egyszer szavazott vele,még a választási ciklus legelején. "Kérni fogok egy iskolázást, mivel nem tudom, hogy kell" - mondta.

Éppen Naď az a miniszter, akinek a parlamentbe történő visszakerülésével a Szövetség platformjait megosztó Gyimesi Györgynek kell onnan távoznia. Naď pedig hangot is adott örömének, és azt mondta, hogy ez politikai élete egyik legszebb napja, ugyanis szerinte Gyimesinek eddig sem volt semmi keresnivalója ott. Gyimesi néhány hónapig tehát biztosan nem lesz parlamenti képviselő.

Naď egyébként a parlamentben Eduard Heger oldalán a Demokraták képviseletét fogja erősíteni. Heger visszakerülésével Sebastián Kozarecnek (OĽaNO) kell távoznia, aki ezt már többször is megtette a választási ciklus folyamán.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az OĽaNO-listán bekerült, de függetlenként ténykedő Vladimír Zajačikot váltja, és ő azon kevesek egyike, aki végig kitartott Igor Matovič mellett.

Heger táborát erősíti a továbbiakban a parlamentben Ján Budaj (Demokrati) eddigi környezetvédelmi miniszter is, aki Vojtech Tóthot (OĽaNO) cseréli le a parlamentben.

Összességében a jelek szerint 35 képviselője lehet a parlamentben az OĽaNO-nak, míg 15 a Demokratáknak.

Milan Krajniak volt munkaügyi miniszter Jozef Hlinkát (Sme rodina), Štefan Holý pedig Eva Hudecovát küldi ki a parlamentből, míg Veronika Remišová (Za ľudí) pártja egyedüli képviselőjeként ülhet vissza, Miriam Šutekovát váltva.

(Cas.sk)