Jarovce alpolgármestere szerint a minőségen spórolna a körgyűrű építtetője

A pozsonyi körgyűrű (D4 és R7) építése közben változtatásokat eszközöltek, melyek által pénzt takarítanak meg a minőség rovására – figyelmeztetett Jozef Uhler, Jarovce alpolgármestere szerdán.

Szerinte a városrész határában húzódó 400 méteres szakasznak az eredeti terv szerint tartóoszlopokon kellett volna állnia, most azonban betonfal építését helyezték kilátásba.

A körgyűrű építtetője azt állítja, hogy a projektet a koncessziós szerződésben lefektetett műszaki megoldásokkal összhangban valósítják meg.

Uhler szerint felmerült annak a lehetősége, hogy az autópálya szóban forgó szakaszát betonból készült támaszfalakra építenék, a hézagokat pedig földdel töltenék fel. Hangsúlyozta: ez a megoldás nem csak esztétikai szempontból lenne kedvezőtlen, akadályozná a vadon élő állatok mozgását is, veszélyt jelenthetne a felszín alatti vízkészletekre, továbbá meghiúsítaná a kerékpárút tervét, mely az autópálya alatt húzódna. Az alpolgármester ugyanakkor reméli, hogy ez a változtatás még nem végleges. A városrész képviselői már tárgyaltak az építtetővel, és megpróbálták meggyőzni, hogy térjen vissza az eredeti tervhez.

Radovan Jenčík, Rusovce (Oroszvár) alpolgármestere úgy éli, ez a változtatás arcátlanság lenne a környező városrészekre nézve is.

Szerinte a falak közötti hézagokat azzal az óriási mennyiségű törmelékkel és építési hulladékkal töltenék fel, melyet nem tudnak hová elszállítani.

Ján Mrva, Vajnory polgármestere szerint az építtető további változtatásokat is kilátásba helyezett, többek között azt, hogy a tervezett 26,5 méter helyett 25,5 méter szélességűre szűkítenék az autópályát. Az önkormányzat részletes magyarázatot kért az építő vállalattól a változtatásokkal kapcsolatban.

A D4-es autópályát és az R7-es gyorsforgalmi utat építtető konzorcium állásfoglalása szerint a projektet teljes mértékben a koncessziós szerződésben lefektetett, és a közlekedési minisztérium által jóváhagyott műszaki megoldásokkal összhangban valósítják meg.

A változtatások összhangban vannak az érvényes jogszabályokkal a közlekedési minisztérium állásfoglalása szerint is. „A projektben tervezett változtatások úgy optimalizálják az autópálya építését, hogy a lehető legelőnyösebb megoldás szülessen, és ennek köszönhető az is, hogy rendkívül jó árban sikerült megállapodni” – számolt be róla a TASR hírügynökségnek a minisztérium. Szerintük aki azt állítja, hogy az autópályát egy méterrel szűkítik, az vagy félre akar vezetni, vagy nem érti az eljárást. A minisztérium ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy nem az útburkolatot, hanem az elválasztó sáv szélességét fogják csökkenteni a terület hatékonyabb kihasználása érdekében.


TASR/para