A járvány csúcsa alatt több mint 3600 fertőzöttet szállítottak egyik kórházból a másikba Szlovákiában

2021. április 22. - 14:50 | Belföld

Több mint 3 600 koronavírus-fertőzöttet szállítottak egyik kórházból a másikba az elmúlt hat hónapban Szlovákiában, közülük 637-en voltak kritikus állapotban.

A járvány csúcsa alatt több mint 3600 fertőzöttet szállítottak egyik kórházból a másikba Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egészségügyi minisztérium közölte, igényes logisztikai műveletről volt szó, amely az egészségügyi és a védelmi tárca együttműködésével valósult meg. A cél az volt, hogy maximális mértékben kihasználják a reprofilizált, lélegeztetőgépekkel ellátott ágyakat az egész országban.

A kritikus állapotú betegek szállítását segítő operációs központot 2020 októberében hozták létre, katonák, a 155-ös segélyhívó operátorai, valamint az egészségügyi minisztérium alkalmazottai is közreműködtek.

Eleinte a leginkább sújtott nyitrai régióból szállították el a pácienseket, később azonban országszerte száz százalékkal megnőtt a szállítások iránti igény. Michal Weinciller, a mentőszolgálat operációs központjának igazgatója elmondta,

a járvány csúcsán átlagosan 15-30 kórházzal kellett felvenni a kapcsolatot, mire találtak a páciensnek szabad, lélegeztetőgéppel ellátott ágyat.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki bekapcsolódott a projektbe. „Ez az együttműködés is a példája annak, hogy az emberi életek és egészségek mentésekor egy csapat vagyunk” – emelte ki.

2020. október 1. és 2021. március 31. között összesen 637, mesterséges lélegeztetésre szoruló koronavírus-fertőzöttet szállítottak egyik kórházból a másikba Szlovákiában, a szállítások összesen 2 478 órát vettek igénybe – közölte a tárca.

Jaroslav Naď védelmi miniszter köszönetet mondott a hadsereg tagjainak, akik biztosították a páciensek szállítását. „A napokban is megközelítőleg 1500 katona vesz részt naponta a Covid-19 elleni harcban“ – tette hozzá.

A kritikus állapotban lévő 637 páciensen kívül további 2 982 beteget szállítottak át másik kórházakba azzal a céllal, hogy helyet szabadítsanak fel a kritikus régiók kórházaiban.

Február végén Németország és Lengyelország is felajánlotta, hogy lélegeztetőgéppel ellátott ágyakat biztosítanak a szlovákiai pácienseknek. Ekkor összesen kilenc személyt szállítottak a két országba.


(parameter)