A járvány idején is garantálni kell a terhességmegszakítás lehetőségét

2020. április 21. - 12:22 | Belföld

Mária Patakyová ombudsman levélben szólította fel Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi minisztert arra, hogy a járvány idején is garantálja a nők terhességmegszakításhoz fűződő jogát.

A járvány idején is garantálni kell a terhességmegszakítás lehetőségét
Fotó: TASR-illusztráció

Az ombudsman azért fordult levélben a miniszterhez, mert a szlovák sajtóban napi szinten lehet olvasni olyan esetekről, amikor az orvosok a járványhelyzetre hivatkozva tagadták meg a terhességmegszakítás elvégzését.

"Elengedhetetlennek tartom hangsúlyozni azt, hogy a COVID-19 járvány nem indokolhatja a nők szexuális és reproduktív jogainak aránytalan korlátozását"

- jelentette ki Mária Patakyová. Az ombudsman hozzátette azt is, hogy a témával kapcsolatban már az ENSZ is tett hasonló nyilatkozatot.

Azt, hogy a nőknek joguk van hozzáférni a művi terhességmegszakításhoz, a hazai jogszabályok és a nemzetközi egyezmények is garantálják. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a jog korlátozása miatt elszaporodhatnak az illegális abortuszok, amelyek akár élvetveszélyesek is lehetnek a nők számára.

A művi terhességmegszakítások korlátozása leginkább a szegénységben élőket, az egészségkárosult nőket, a nemi és családon belüli erőszak áldozatait, és azokat a terhességeket érinti, amelyek megszakítására az anya vagy a magzat egészségi állapota miatt van szükség.

(TASR/parameter)