A járvány kezdete óta csaknem ezer kiskereskedelmi vállalat szűnt meg Szlovákiában

2021. augusztus 15. - 14:50 | Belföld

A kiskereskedelmi vállalkozók létük egyik legnehezebb időszakát élik meg a koronaválság kezdete óta. A működésüket, kivéve azokét, amelyek létfontosságú életszükségleteket biztosítottak, lezárták a kormányzati előírások, amelyek gazdasági helyzetüket is befolyásolták. 2020 elejétől napjainkig 923 kiskereskedelmi vállalat szűnt meg Szlovákiában, derül ki a Dun&Bradstreet tanácsadó cég elemzéséből.

A járvány kezdete óta csaknem ezer kiskereskedelmi vállalat szűnt meg Szlovákiában
Illusztrációs felvétel (TASR)

Szlovákiában jelenleg összesen 29 706 kiskereskedő vállalkozik. 2018 óta számuk fokozatosan csökken. A tanácsadó cég szerint ennek egyik oka a koronavírus-járvány.

A megszűnt tevékenységek száma jóval meghaladja az egyes években újonnan alapítottakét. „2020 -ban 623 egységet zártak be, idén 300 -at“

– mondta Petra Štěpánová, a Dun&Bradstreet elemzője.

A kiskereskedelem rendkívül bonyolult időszakot élt meg. Az elemző szerint a jó pénzügyi háttérrel rendelkező kereskedők és azok, akik gyorsabban tudtak alkalmazkodni az új feltételekhez, például online értékesítés elindításával, nagyobb eséllyel élhettek tovább és folytathatták tevékenységüket.

„De azok a vállalkozók, amelyek a személyes kapcsolattól függtek, hatalmas problémával szembesültek“

– hangsúlyozta Štěpánová. Hozzátette: annak ellenére, hogy tavaly a vállalkozók 435, idén 192 üzletet nyitottak, a megszüntetett cégek száma még mindig nagyságrenddel magasabb.

Ezzel ellentétes a helyzet a vállalkozókkal - fizikai személyekkel, akik a kiskereskedelem területén üzletelnek. Az elemző szerint számuk folyamatosan nő. Míg 2018- ban 48 410 ember tevékenykedett ebben az ágazatban, jelenleg 5%- kal több, vagyis 50 585.

„Az újonnan létrehozott kiskereskedelmi engedélyek száma, amelyek esetében nem kötelező a cégnyilvántartásba való bejegyzés, még nőtt is az évek során, miközben a visszavont engedélyek száma lényegesen alacsonyabb“ – tisztázta Štěpánová. Ebben az évben 3044 fizikai személy kezdte meg vállalkozását ebben az ágazatban. Tavaly hasonló volt a helyzet - 5 116 természetes személy kezdte meg a vállalkozást, 4367 megszüntette azt.

(aktuality.sk)