A járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a szlovákiai hajléktalanok

2020. április 7. - 11:22 | Belföld

A Vagus Polgári Társulás arra hívja fel a figyelmet, milyen következményei vannak az új koronavírus-járványnak a hajléktalanokra és a szegénységben élő emberekre.

A járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a szlovákiai hajléktalanok
Fotó: TASR-illusztráció

A szociális intézmények, amelyektől ezek az emberek függnek, nehéz helyzetben vannak, a társulás szerint hiányoznak az állami sürgősségi és megelőző intézkedések, a szociális munkásoknak nem adnak védőfelszerelést, az egyesülethez pedig eközben egyre több segítségkérés érkezik amiatt, hogy a rászorulók elveszítik a lakhatásukat.

„A hajléktalanok jelenleg leginkább azt érzik meg, hogy egyre kevesebb pénzük van élelemre, nehezen jutnak ivóvízhez, valamint higiéniai és védőeszközökhöz"

- mondta Petra Červená, a Vagus P. T. programigazgatója. Az egyesület megpróbál továbbra is segíteni a hajléktalan embereknek, például ruhával, tisztálkodási lehetőséggel vagy szociális tanácsadással, de közölték, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal nagyobb a nyomás, és nehéz a dolguk.

A szociális terepmunkások tájékoztatják a hajléktalanokat arról, hogyan védekezhetnek a járvány ellen, fertőtlenítőszert és védőmaszkokat, valamint élelmiszercsomagokat osztanak nekik. A társulás ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy kevés a védőfelszerelés. „Úgy gondoljuk, az állam nem szentel kellő figyelmet ennek a problémának. Újra és újra el kell magyaráznunk, hogy munkatársaink a világjárvány elleni küzdelem frontvonalában vannak" - hangsúlyozta Alexandra Károva, a polgári társulás ügyvezető igazgatója, és hozzátette, a város, más szervezetek vagy a lakosság segítségére vannak utalva.

Az utóbbi időben egyre többen fordulnak segítségért a társuláshoz amiatt, hogy elveszíttették a lakásukat. „Az elmúlt három hétben kilenc ilyen segítségkérést regisztráltunk. Összehasonlításképpen: az elmúlt három hónapban összesen két ilyen eset történt" – közölte Kárová.

(TASR)