Járványos kamu dumák: azt mondta, pizzarakománnyal furikázik, ám egyetlen szelet sem volt autóban

2020. április 14. - 17:59 | Külföld

Szinte nincs ország, ahol ne léptettek volna életbe óvintézkedéseket a koronavírus-járvány miatt. Olyan ország is alig akad, ahol a polgárok ne próbálnák kijátszani a figyelmeztetéseket.

Járványos kamu dumák: azt mondta, pizzarakománnyal furikázik, ám egyetlen szelet sem volt autóban

Litvániában is szorgos volt a rendőrség húsvét napjaiban. Mintegy 300 úttorlaszt állítottak fel, és péntektől hétfőig 100 ezer autóst állítottak meg ellenőrzés végett. Amellett, hogy 15 ezret visszafordítottak, 231-et meg is büntettek 500-500 euróra - közölte kedden sajtótájékoztatón a rendőrség.

Mivel a közlekedés korlátozása nem vonatkozott az élelmiszerfuvarokra, akadt olyan autós, aki azt mondta, pizzarakománya van, ám egyetlen szelet sem volt autójában. Egy másik azzal próbált tovább jutni, hogy a kordonon túl lakik egészen közel, ám nem tudott megnevezni egyetlen boltot, vagy nevezetességet sem a környéken. Keddi adatok szerint a 2,8 millió lakosú balti államban 1070-en fertőződtek meg eddig biztosan koronavírustól, és 26 haltak bele.

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat.

A Srí Lanka-i rendőrség keddi közlése szerint csupán az utóbbi 24 óra alatt 1600 ember került rács mögé, mert nem tartotta be a március 20-a óta érvényben lévő kijárási tilalmat: indokolatlanul ténfergett az utcán, nem kellő okkal autózott, társasággal időzött közterületen, vagy szeszes italt ivott. A 26 ezer letartóztatáson kívül a rendőrség elkobozott 6700 gépjárművet.

A szigetországban a minap pár órára feloldották - területenként nem egyszerre - a tilalmat, hogy a lakosság tudjon magának élelmiszert és alapvető termékeket vásárolni. A 22 millió lakosú Srí Lankán a legutóbbi adatok szerint eddig mindössze 219-an fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, közülük 59-en már meggyógyultak és a kór eddig hét emberrel végzett.

MTI/p