A járványügyi intézkedések ellen tüntetnek a parlament előtt, könnygázt is bevetettek

2021. július 23. - 09:51 | Belföld

Pénteken reggel több száz ember gyűlt össze a parlament előtt, hogy a járványügyi intézkedések ellen tüntessenek.

A járványügyi intézkedések ellen tüntetnek a parlament előtt, könnygázt is bevetettek
Fotó: TASR

„Nem adjuk Szlovákiát!“ – skandálta a tömeg a parlament előtt. A tüntetők gyerekeik biztonságáról beszélnek, valamint arról, hogy nem akarnak kötelező oltást.

A tömeg egészen a parlament bejáratáig nyomult, a biztonsági erők ügyelnek a rendre. A TV Noviny információi szerint többen megpróbáltak bejutni a parlamentbe, de a biztonságiak megakadályozták őket ebben. A helyzet olyannyira feszült, hogy a hatóságoknak könnygázt kellett bevetniük.

A tüntetők elállták a parlament bejáratát, senkit sem engednek be. A tüntetőkhöz csatlakoztak a ĽSNS és a Smer ellenzéki politikusai. Ľuboš Blaha (Smer) elmondta, harcolni fognak az „oltási fasizmus“, valamint a törvényjavaslat elfogadása ellen.

A megmozdulás során néhány tüntető összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, egy rendőrnő meg is sérült.

A parlamentben péntekre tervezték a rendkívüli ülést, amelyen többek közt terítékre kerül a javaslat is, miszerint a beoltottak bizonyos előnyöket élvezhetnek majd.

A módosítás értelmében a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a járványellenes óvintézkedések kidolgozása során figyelembe kellene vennie a digitális COVID-igazolvány, az ún. GreenPass meglétét. Ez utóbbi igazolja, hogy a birtokosa felvette a COVID-19 elleni védőoltást, hogy negatív teszteredményt produkált, vagy hogy már átesett a betegségen.


TASR/para