Játékosan tanultak a környezetvédelemről a legkisebbek Dunaszerdahelyen (VIDEÓ)

2019. május 12. - 19:32 | Régió

Remek hangulatban zajlott pénteken a környezetvédelmi minisztérium által rendezett Zöld Nap Dunaszerdahelyen.

Játékosan tanultak a környezetvédelemről a legkisebbek Dunaszerdahelyen (VIDEÓ)
Fotók: Paraméter/minzp - további képekért kattints!

Gyerekzsivajtól volt hangos a városi sportcsarnok, a délutáni óráktól fokozatosan érkeztek a családok. A legkisebbek legnagyobb örömére a bejáratnál máris két óriásmackó fogadta őket, bent pedig izgalmas foglalkozások vártak rájuk, amelyek által játékosan tanulhattak a környezetvédelemről.

A szaktárca és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség által szervezett Zöld Nap lényege, hogy rávilágítson a környezeti nevelés fontosságára, és jelképesen megemlékezzen a Föld Napjáról.

A gyerekeket ökoműhelyek, különféle versenyek és attrakciók várták. Megtanulhatták, hogyan kell helyesen szelektálni a szemetet, illetve miért fontos az, hogy szétválogassák a hulladékot. A foglalkozásokon szemléltették, hogy az egyes anyagok mennyi idő alatt bomlanak le a természetben, illetve azt is, hogy a szennyezett víz milyen károkat okoz. Később Tárajko és Popletajka előadása csábította a színpadhoz a résztvevőket.

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter köszönetet mondott mindenkinek, akik ellátogattak a dunaszerdahelyi rendezvényre. Megnyitó beszédében az akció céljáról és a környezetvédelem fontosságáról beszélt. Mint fogalmazott, lehet, hogy azt gondoljuk, ha csak egyetlen üveget vagy műanyag palackot dobunk el, az nem lényeges, mert csak egyről van szó, de ha mindnyájan eldobunk egyet, akkor az már elképesztően sok. És ha ez fordítva történik, tehát ha minden nap csak egyet veszünk fel, és beledobjuk a megfelelő kukába, már az is óriási segítség.

„A környezetvédelmi minisztériumban minden évben szervezünk nyitott napot, amelyen bemutatjuk, hogy mivel foglalkozik a minisztérium és azok a szervezetek, amelyek hozzá tartoznak. Az utóbbi években egyre nagyobb sikere volt a rendezvénynek, nagy visszhangja lett, ezért úgy gondoltuk, hogy elvinnénk ezt máshova is” – nyilatkozta a Paraméternek Sólymos László.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, szórakoztató formában szerették volna megvalósítani a Zöld Napot, hiszen elsősorban a gyerekeken van a hangsúly:

„Az új generáció a legfogékonyabb, és bízom benne, hogy ők már másképp fognak viszonyulni a környezetükhöz, mint az én generációm, és talán még bennünket, a szüleiket is megtanítják arra, hogy hogyan kellene viszonyulnunk a természethez. Ha a gyerekek szórakoznak, és közben érdekes foglalkozásokat tartanak nekik, akkor véleményem szerint jobban emlékeznek majd a tanultakra.”

A Zöld Napon jelen volt Nagy József (Híd) EP-képviselő is, aki hangsúlyozta, az Európai Unióban is tipikus megoldás, hogy a fiatalabb generáción keresztül próbálnak hatni az idősebbekre a környezetvédelem terén, fontos ugyanis, hogy legalább olyan állapotban tudjuk „átadni” a Földet a gyermekeinknek, amilyenben azt a szüleinktől kaptuk.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy felelősségteljesen álljunk hozzá a környezetünk megóvásához, mert a mi feladatunk, hogy vigyázzunk a bolygónkra, a következő generációé pedig az, hogy megfordítsák a jelenlegi rossz tendenciát.

A héten Dunaszerdahely mellett Pozsonyban és Komáromban is nagy sikere volt a Zöld Napnak. Júniusban Rimaszombatba és Rozsnyóra is ellátogatnak, szeptemberben pedig Közép- és Kelet-Szlovákiában folytatódik a sorozat.


(fl,tt)