Játsszunk a szabadban!

2022. június 23. - 18:05

Végre itt a nyár! Ilyenkor bezárnak az iskolák és az óvodák is egy hosszabb időre, ennek pedig nagyon örülnek a gyerekek, azonban van egy olyan réteg, akik inkább felsóhajtanak, ezek pedig a szülők. Teremtsünk olyan helyzetet, amelyben mindenki jól érzi magát!

Játsszunk a szabadban!

Vakáció! De tényleg jó?

A szülőknek a tanév során is komoly kihívást jelenthet összehangolni a munkát, az otthoni teendőket, illetve gondoskodni arról, hogy a gyerekek eljussanak suliba, oviba, edzésre, esetleg találkozzanak a barátaikkal.

Ez a helyzet a nyári szünetben csak fokozódik, mert ebben az időszakban akkor is le kell foglalni a gyerekeket, amikor a szülők dolgoznak. Nekik hiányoznak a megszokott mindennapok, a barátokkal és a közös játékokkal töltött idő, a szülőknek pedig extra stresszforrás, hogy az újabb problémát kezeljék.

Kint a levegőn

A legfontosabb, hogy az együtt töltött időt mindannyian értékesnek és fontosnak lássuk. Ez persze a szülők részéről némi extra előkészületet, előre gondolkodást kíván: így tudjuk jól felépített napokkal lekötni a gyerekek energiáit, és megkönnyíteni a saját dolgunkat.

A legjobb, ha minél több időt tudunk a szabadban tölteni. Futkározás, fogócska, kutyasétáltatás? Mind minőségi szórakozás lehet együtt. Vigyünk magunkkal labdát, dobálós játékokat, töltsük az időt változatosan!

Ha útba esik egy homokozó, még jobb: a gyerek kézügyessége javul, a fantáziája szárnyal. Néhány kiegészítővel vagy egy homokozó szettel szuperül tölthetjük az időt: játék konyhai eszközökkel finom homoksüti sül, a markolóval pedig komoly földmunkák végezhetők. Arra vigyázzunk, hogy a kutya ne menjen a homokozóba, hiszen neki a futtatóban van a helye!

De talán a legjobb, legegyszerűbb megoldás, ha sétára, a kitartóbbak esetleg kirándulásokra indulnak. Rendezzünk pikniket! Töltsük a szabadban az éjszakát, és figyeljük a csillagos eget egy távcsövön keresztül!

Otthon is elkészíthető

A szabadtéri játékokban az a csodálatos, hogy nem feltétlenül kell drága dolgokat rendelni az internetről, hiszen kisebb fantáziával, néhány otthon megtalálható vagy olcsón beszerezhető kellék segítségével is nagyon szórakoztató játékokkal köthetjük le csemetéink és családtagjaink figyelmét. A két legjobb és legkedveltebb ötletünk a szabadtéri teke készítése házilag, valamint a felfedezők távcsövének használata.

Az elsőhöz néhány másfél literes üdítős vagy ásványvizes palackra, valamint egy labdára van szükségünk. A palackokat töltsük meg vízzel, esetleg cseppentsünk beléjük színes ételfestéket, majd állítsuk fel őket háromszög alakban a járdára, ezután pedig próbáljuk a labdát ügyesen gurítani, felborítani a palackokat!

A másodikhoz két WC papír gurigára van szükségünk, amit borítsunk be színes krepp-papírba, majd stiftes ragasztóval ragasszuk össze őket! Egy vastag tű és színes fonál segítségével pántot is varázsolhatunk a távcsőre, és indulhat a kirándulás! Rögtön új tétje lesz, ha a gyerekek séta közben versenyeznek, hogy ki talál több madarat. A szabadban nagyszerű időt tölteni, az, hogy mit csinálunk közben, kizárólag a fantáziánkon múlik.

(PR-cikk)