Javul a járványhelyzet az országban, de a reprodukciós szám még mindig magas

2021. április 21. - 21:08 | Belföld

Szlovákiában javul a járványhelyzet, kevesebb beteg szorul kórházi ápolásra, és növekszik a beoltottak száma. A reprodukciós ráta emelkedett, de még mindig 1 alatt van – tájékoztatott szerdán Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) vezetője.

Javul a járványhelyzet az országban, de a reprodukciós szám még mindig magas
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A tájékoztatón Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) is jelen volt.

Mišík elmondta, jelenleg 1869 beteget kezelnek kórházban, a múlt héten még 2456 ilyen beteg volt. 296-ról 245-re csökkent a lélegeztetőgépre szorulók száma.

„Az egészségügyi dolgozókra még mindig nagy nyomás nehezedik, és továbbra is viszonylag sokan vannak lélegeztetőgépen"

- zárta Lengvarský.

Szlovákia lakosságának 22 százalékát oltották már be, a második oltást a lakosok nyolc százaléka kapta meg. A szociális intézményekben lakók 86 százaléka kapta meg az első, 60 százalékuk pedig a második oltást. Hétfőtől (április 19.) a COVID-automata szerint hármas szintű figyelmeztetés érvényes az országra.

Az enyhítések ellenére Mišík szerint nagyon fontos betartani az alapvető járványügyi szabályokat. Fontos, hogy zárt térben továbbra is mindenki viseljen reszpirátort, gyakran szellőztessünk, és tartózkodjuk minél többet a szabad levegőn. Fontos a távolságtartás is. A legjobb fegyver pedig még mindig a védőoltás. Mišík felelősségteljes viselkedre kért mindenkit.

Egyre kevesebben hívnak mentőt koronavírus-fertőzés miatt, és egyre több beteget engednek haza a kórházból. Mišík tájékoztatása szerint a jövő hónap végéig további 1,5 millió adag vakcina érkezik Szlovákiába.

„Ennek köszönhetően egyre több ember kaphat védőoltást”

- tette hozzá.

TASR