Javul a járványhelyzet, hamarosan tárgyalnak a szakértők a beltéri maszkviselés eltörléséről

2022. április 6. - 15:57 | Belföld

Javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökken a pozitívan teszteltek és a kórházban kezeltek száma is. Egyre kevesebb pácienst kell lélegeztetőgépre kötni, és ritkábban riasztják a mentőket koronavírusos esetekhez is – nyilatkozta Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter a szerdai kormányülést követően.

Javul a járványhelyzet, hamarosan tárgyalnak a szakértők a beltéri maszkviselés eltörléséről
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Elmondása szerint egyre kevesebb pozitív esetet állapítanak meg PCR- és antigénteszt által is, Pozsonyban a hétnapos incidencia is csökken.

A legfrissebb elemzések szerint a BA.2-es szubvariánst a vizsgált eredmények megközelítőleg 90 százalékában állapították meg.

Egyre kevesebb koronavírusos esethez riasztják a mentőket, miközben egyes megyékben a helyzet stabil. Jelenleg 1908 fertőzöttet kezelnek kórházban, a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma 60-ra csökkent. A miniszter szerint egyre több az olyan páciens a kórházakban, akiknél nem a fertőzést állapították meg elsődleges diagnózisként.

A további enyhítésekkel kapcsolatban csütörtökön ülésezik majd a szakmai konzílium. Mint mondja, a beltéri maszkviselés szükségessége is téma tárgyát képezi majd. „Számolni kell vele, hogy olyan helyeken, mint a kórházak vagy a szociális otthonok, továbbra is kötelezők lesznek” – tette hozzá.

Lengvarský kitért továbbá arra is, hogy jelenleg 64 ukrán pácienst kezelnek kórházban, közülük 37-en felnőttek, 27-en pedig gyerekek. Többségüket a belgyógyászaton, a baleseti sebészeten és az onkológiai osztályon kezelik. Összesen 29 választható és 37 sürgős műtétet hajtottak végre 25 felnőttön és 12 gyereken. A miniszter szerint a sürgősségi osztályok 1403 ukrán személyt láttak el, közülük 657 felnőttet és 746 gyereket.


TASR/para