Javul a járványügyi helyzet Szlovákiában, Matovič támogatna egy újabb országos tesztelést

2020. november 6. - 18:27 | Belföld

Pénteken kora este Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter tartott sajtótájékoztatót az aktuális járványügyi helyzettel kapcsolatban.

Javul a járványügyi helyzet Szlovákiában, Matovič támogatna egy újabb országos tesztelést
Fotó: TASR

Az egészségügyi miniszter kiemelte, javul a helyzet Szlovákiában, csökkent a mozgó medián értéke, a reprodukciós szám, valamint az emberek mobilitása is. Emellett kevesebb pácienst kezelnek kórházban, mint arra korábban számítottak.

A Szlovákiával szomszédos országokban elmondása szerint rosszabb a helyzet, elsősorban Lengyelországban és Ausztriában. Csehország már nem a leginkább sújtott állam az EU-ban, Belgium ugyanis megelőzte.

Krajčí közölte, jelenleg 2500 65 év feletti fertőzött van Szlovákiában. „Ez egy olyan adat, ami miatt szomorúak vagyunk” – mondta, majd hozzátette, elsősorban Eperjes, Kassa, Zsolna és Trencsén megyében élő személyekről van szó. Eperjes megye kórházaiban a legrosszabb a helyzet.

Igor Matovič szerint Szlovákiának rendkívüli eredményei vannak a koronavírus elleni harcban. Mint fogalmazott, örül annak, hogy a helyzet javul, annak ellenére is, hogy az stratégiáját sokan bírálták. Azt állítja, hogy az országos tesztelés nélkül nem sikerült volna ilyen eredményeket elérni, és a helyzet ugyanolyan ütemben rosszabbodott volna, mint Csehországban.

A miniszterelnök szerint ha kétmillió ember részt vesz az országos tesztelés második fordulóján, már sikerről beszélhetünk. „Úgy gondolom, hogy ha elérjük a kétmilliót, gratulálhatunk magunknak. Ez körülbelül megegyezne az első forduló részvételi arányával.”

A miniszterelnök megerősítette, amennyiben valaki mindössze áthalad a vörös besorolású járáson, és nem száll ki az autójából, nem lesz szüksége az új tanúsítványra negatív tesztről. Ha azonban megáll a járásban, és kiszáll az autójából, máris szükséges a tanúsítvány.

Matovič azt ígéri, hétfőtől minden zöld besorolású járásban lennie kell mobil mintavételi pontnak, ahol bárki ingyenesen leteszteltetheti magát antigén teszttel. Az egészségügyi miniszter óvatosabban fogalmazott: „Szerdán kaptam ezt a feladatot, de mindent megteszünk, hogy győzzük” – fűzte hozzá Krajčí. Egyelőre nem tudni, hogy a mobil mintavételi helyeken is szükséges lesz-e előzetes időpont-egyeztetés, erről a későbbiekben tájékoztatnak a minisztérium weboldalán.

A kormányfő kijelentette, támogatna egy újabb országos tesztelést. „Amennyiben lenne elszántságunk egy újabb országos tesztelésre (...), akkor egy hónap múlva 500-ra csökkenne az esetszám, és szabadon élhetnénk” – tette hozzá.

„Csak rajtunk múlik, hányszor megyünk a csatatérre, és milyen fegyvereket fogunk használni” – jegyezte meg Matovič.

A miniszterelnök szerint az embereknek választaniuk kell a lockdown, azaz az ország teljes leállítása és a rendszeres tesztelés között, például egyszer egy héten. „Úgy gondolom, hogy az emberek 99,9 százaléka inkább az országos tesztelést választja.”

Matovič azt is elmagyarázta, miért azokban a járásban tartják meg az országos tesztelés második fordulóját, amelyekben a pozitívan tesztelt személyek aránya meghaladja a 0,7 százalékot. Mint mondja, támogatta, hogy a határt szigorúbban húzzák meg, mint az előző 0,7 százalék - ez kompromisszumos megoldás volt számára, mivel a szakértők 1,5 százalékot javasoltak. „A lehető legkisebb erőfeszítéssel és a hadsereg minél kisebb leterhelésével szerettük volna a lehető legnagyobb eredményt elérni" - mondta, hozzátéve, hogy a tesztelés második köre a lakosság 54 százalékát érinti.

Ugyanakkor Matovič arra szólította fel az embereket, menjenek el teszteltetni az érintett járásokba a tesztelés második körében, és azok, akiknél pozitív eredményt mutatnak ki, hívjanak fel mindenkit, akivel találkoztak. „Ne féljünk elmondani, és szóljunk az érintetteknek, hogy menjenek el leteszteltetni magukat" - mondta.

A kormányfő nem tartja kizártnak, hogy meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, ami eredetileg november 14-ig, szombatig lett volna érvényben.


(Denník N/para)