Jé! Az oroszok már évek óta gyártanak egy koronavírus elleni tablettát?

2020. május 9. - 16:01 | Külföld

A szlovákiai Facebook-használók körében elterjedt egy videóval megspékelt cikk, amelyben egy nő azt állítja, hogy tavaly Oroszországban sikeresen belevágtak a koronavírus elleni gyógyszer gyártásába. Vigyázat! A videó úgy hoax, ahogy van.

Jé! Az oroszok már évek óta gyártanak egy koronavírus elleni tablettát?
Illusztráció

Az igaz, hogy létezik egy Arbidol nevezetű influenza elleni gyógyszer, amely Oroszországban évtizedek óta kapható, de az egyáltalán nem azt jelenti, hogy a COVID-19 ellen hatékony lenne.

A szlovák Presstv.sk portál egy cikket tett közzé, amely többek között azt állítja, hogy az orosz Arbidol gyógyszer hatóanyagokat tartalmaz a koronavírus ellen, amelyet felnőttek és gyermekek is használhatnak megelőzésére és a fertőzés kezelésére. Ezt a cikket már több ezer felhasználó osztotta meg.

Az írás egy videóra utal, amely eredetileg a TikTok platformon jelent meg. Ez a felvétel egy strandrészlettel kezdődik, ahol egy nő kinyit egy Arbidol jelöléssel ellátott dobozkát, ahonnan előhúzza a használati utasítást, és egy helyre bök rá a szövegben: "Mit olvasunk itt? A koronavírus ellen." Ezután megmutatja a pirula származási országát - Oroszországot - és az oldalán feltüntetett gyártási dátumot: 2019. augusztusa.

Az Arbidol valójában az egyik legnépszerűbb vény nélküli, influenza elleni gyógyszer Oroszországban, ami évtizedek óta jelen van a piacon. A használati utasítás szerint az Arbidol segíti a SARS influenza-betegséget okozó koronavírus tüneteinek kezelését, de a COVID-19-et okozó új koronavírust azonban nem említik sehol.

Michal Štefánik, a brünni Állatorvosi Kutatóintézet munkatársa szerint az Arbidol antivirális hatását gyakran megkérdőjelezik és nincs semmi köze a COVID-19 elleni gyógyszeripari küzdelemhez.

TASR

Címkék: hoax, koronavírus, arbidol