Jeep Gladiator: Egy újdonság az igazi terepautók között, kiváló választás vadászoknak, mezőgazdászoknak is

2021. október 15. - 10:27 | Régió

Az ikonikus Wrangler alapjaira épülő Jeep Gladiator pick-up új szintre emeli a „menj bárhová, csinálj bármit” életérzést: a 152 centiméteres acél platója fokozott sokoldalúságot, funkcionalitást és rugalmasságot nyújt. A március elején bemutatott Jeep Gladiator a napokban megérkezett a dunaszerdahelyi Dunauto DS autókereskedésbe is. A várva várt terepjáró jellemzőiről, különlegességeiről és képességeiről a Dunauto DS FCA csoport (JEEP, ALFA ROMEO, FIAT) eladásvezetőjével Ing. Rostás Zsolttal beszélgettünk.

A nyilvánosság már nagyon várta az új Jeep Gladiator bemutatóját, amelyre március 1-jén került sor, azóta pedig már a dunaszerdahelyi Dunautóba is megérkezett. Miben különleges az új modell?

A Jeep Gladiator egy platós terepjáró. A kocsi hossza 5,5 méter, a 1,52 méter hosszú plató pedig egy új szegmenset szólít meg, kiváló társa lehet ugyanis a vadászoknak, mezőgazdászoknak. A Selec Terrain 4x4-es technológiához mechanikus differenciálzár alkalmazható, ezáltal a kocsi akkora nyomatékot képes leadni, hogy bármilyen extrém tereppel megbirkózik.

Milyen motorkínálattal mutatkozott be az új Jeep?

A Gladiator teljesen új motorizációt kapott: 264 lóerős, hathengeres v6-os Multijet dízelmotor hajtja. Annak ellenére, hogy 600 Nm nyomatékkal rendelkezik, a fogyasztást így is kordában lehet tartani, 8-9 liter körüli fogyasztással járható, ami egy 2,2 tonnás kocsira nézve egy igencsak kecsegtető paraméter.

A Jeep Gladiator egyik különlegessége éppen az, hogy a kabriók világába is belekóstolhatunk általa.

A variálhatóság szempontjából valóban az egyik legérdekesebb része a teteje, rendelhető ugyanis kemény tetővel vagy ponyvás tetővel. Ez utóbbi által könnyedén kabrióvá alakítható, a Gladiator ezáltal fokozza a természetjárás hangulatát is. A nyári záporoktól sem kell tartanunk, a ponyvás tető ugyanis könnyen felszerelhető, de ha előfordul, hogy víz kerül az autóba, az sem okoz problémát, hiszen a Gladiator belülről vízálló. Ami pedig az autó felszereltségét illeti, szinte maximális, de teljesen testre szabható, számtalan eredeti kiegészítő rendelhető hozzá – a csörlőktől kezdve a speciális megvilágításig.

Minek köszönhető, hogy a Jeep Gladiator ennyire könnyen képes megbirkózni az extrém terepviszonyokkal?

A kocsi egyik specifikuma, hogy egy stabil, merev sávra épült, ami azt jelenti, hogy mind a négy kerék felfüggesztése külön mozog. Ezáltal az autó egy pókhoz hasonlóan kopírozza a talajt, így bármilyen extrém körülményeken képes átjutni. A hűtőrács közepén elhelyezett kamera ráadásul rögzítheti mindezt. A Jeep történelmében először elérhető kamera öntisztító rendszer pedig lehetővé teszi, hogy a terepjárás során bármikor használható legyen.

Első látásra is nyilvánvaló, hogy a külső kialakítás, a márkára jellemző tradicionális elemek nagy mértékben tükrözik a Jeep ikonikus megjelenését.

A Jeep ebben az évben ünnepli megalakulásának 80 - dik évfordulóját, ennek tiszteletére dobta piacra a márka limitált „80th Anniversary” szériáját, ami természetesen a Gladiatort is érinti és rövid időn belül megjelenik kereskedésünkben is egy teljesen új terep zöld színben.

A Gladiatornak tipikus Jeep-megjelenése van: megmaradt a klasszikus, szögletes forma, a hét nyílásos hűtőrács, a kör alakú első fényszóró, a több mint másfél méter hosszú plató pedig egy plusz újdonság, ami az 1947-ben megjelent Jeep CJ-2A modell alapjára épülő pick-up folytatása. A plató által durván fél méterrel megnőtt a kocsi tengelytávja, a Wranglerhez képest tehát egy fél méterrel hosszabb autóról beszélünk. A hosszabb tengelytáv nagyobb kényelmet biztosít a második sorban ülőknek, az óriási rakodótér pedig helyettesíti az utánfutót. Az okos funkcionalitás és a sokoldalúság volt a Gladiator különösen strapabíró, 152 centiméteres platójának megalkotásánál a középpontban: rejtett megvilágítás, opcionális, vízálló külső áramforrás (230V), erős, integrált rögzítőfülek – minden adott a sokoldalú bevetéshez. Az új Jeep Gladiatort kifejezetten a legnehezebb terepviszonyokra találták ki, de városi utakon is felejthetetlen élményt biztosít.

A Jeep Gladiator elérhető a dunaszerdahelyi Dunauto DS autókereskedésben, kezdőára 54 340 euró áfával.


Dunauto DS, s.r.o.
Hlavná 81/35
92901 Dunajská Streda
https://www.dunauto.com/
dunauto@dunauto.com

(PR-cikk)