Jégkorong-vb - Minden eddiginél erősebb az NHL-jelenlét

2019. május 20. - 20:21 | Sport

Minden eddiginél többen képviselik az észak-amerikai profiligát (NHL) a szlovákiai jégkorong-világbajnokságon.

Jégkorong-vb - Minden eddiginél erősebb az NHL-jelenlét
Fotó: TASR

A Kassán és Pozsonyban zajló tornán a hiányzó kanadai sztárok nélkül is 117 játékos vesz részt a tengerentúli bajnokságból, összehasonlításképpen a 2015-ös csehországi vb-n még csak 87 NHL-es lépett pályára.

A Szlovákiában küzdő 117 hokis együttes keresete több mint 400 millió dollárra rúg, ami ugyancsak rekordnak számít, négy évvel ezelőtt nagyjából 200 millió volt az NHL-esek összfizetése.

Az észak-amerikai liga anyagi megerősödését jelzi, hogy az 1990-es svájci világbajnokságon szerepelt 43 jégkorongozó - köztük olyan sztárok, mint Steve Yzerman vagy Mike Modano - összesen évi 8,6 millió dollárt keresett akkoriban. Ez fejenként alig 200 ezer dollárnak felel meg. A mostani vb-résztvevők legértékesebbje az amerikai Pat Kane (Chicago Blackhawks) és svéd William Nylander (Toronto Maple Leafs) egyaránt 12 millió dolláros keresettel, az orosz Alekszandr Ovecskin és Jevgenyij Kuznyecov (Washington Capitals), valamint az amerikai Jack Eichel (Buffalo Sabres) 10-10 milliót kap klubjától.

NHL-es szempontból az amerikaiaké a legdrágább válogatott csaknem 90 millió dolláros összértékkel, utánuk a svédek (80), az oroszok (71) és a kanadaiak (67) következnek.


MTI

Címkék: hoki-VB, NHL