Jégkorong-vb - A vb-győztes finn kapus lett az MVP

2022. május 30. - 07:10 | Sport

A friss világbajnok finn válogatott kapusát, Jussi Olkinuorát választották a vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság legértékesebb játékosának (MVP).

Jégkorong-vb - A vb-győztes finn kapus lett az MVP
Fotó: AP/TASR

A 31 éves hálóőr csapata tíz mérkőzéséből nyolcon védett, átlagban 1,11 gólt kapott, 94,83 százalékkal hárította a lövéseket, négyszer gólt sem kapott és volt egy 206 perc 44 másodpercig tartó góltalansági sorozata is.

Az MVP-cím mellett a vb legjobb kapusa is ő lett. Olkinuora csapattársa, Mikko Lehtonen érdemelte ki a legjobb védőnek járó elismerést azok után, hogy két góllal és 10 gólpasszal, azaz 12 ponttal a legeredményesebb lett posztján. Az All Star-válogatott másik hátvédje az amerikai Seth Jones lett.

A csatárok közé a cseh Roman Cervenka, a kanadai Pierre-Luc Dubois és a finn Sakari Manninen került. A vb-bronzérmes Cervenka 17 pontjával és 12 gólpasszával a legjobb lett a tornán, és ő kapta a vb csatára díjat is. A vb-második Dubois 7 góllal holtversenyben első lett, míg a finn házilistát vezető Manninen ütötte az aranyérmet hozó hosszabbításos gólt.

A vb 64 mérkőzését összesen 347 628-an nézték meg a két helyszínen, Tamperében és Helsinkiben.

(MTI)