Jégtörő hajó mentette meg a belugák énekét rögzítő tudományos adatokat

2019. augusztus 5. - 12:24 | Tech

Egy svéd jégtörő hajó mentette meg a belugák énekét rögzítő, az északi-sarkvidéken elsodródott felvételeket.

Jégtörő hajó mentette meg a belugák énekét rögzítő tudományos adatokat
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A műszerek jeladóit figyelemmel követő kaliforniai tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek. A véletlenek sorozatának köszönhetően azonban az Oden nevű jégtörő hajó rögtönzött mentőakció keretében kihalászta a kutatóbóját Kanada északi részén.

"Műholdakon keresztül láttuk, amint elsodródik, és egészen véletlenül éppen az Oden mellett sodródott. Fantasztikus szerencse volt"

- mondta Josh Jones, a San Diegó-i székhelyű Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa.

Hozzátette: mivel a műszer összetorlódott jégtáblákba szorult, csak idő kérdése volt, hogy széttörjön.

A Scripps kutatói 2013-ban helyezték üzembe a bójára rögzített eszközt Kanadában, az északi-sarkvidéki Barrow-szorosnál a tengerfenéken. Az általa regisztrált hangok felhasználásának célja, hogy jobban megérthessék, milyen hatással van a klímaváltozás a régió tengeri élővilágára.

Egy éven át rögzítette a bója az óceán zajait az elhaladó hajók propellereinek zúgásától kezdve a belugák énekéig. Az érzékeny műszer felvette a narválok zenéjét, grönlandi bálnák és szakállas fókák hangját is.

Jones és társai két egymást követő évben sem tudták begyűjteni a bóját, amely július közepén került felszínre, vélhetően akkor, amikor egy jéghegy felrántotta a tengerfenékről.

(MTI)

Címkék: jégtörő, beluga, óceán