A jelek szerint Para találta ki az ügyész kicsinálását, úgy manipulálta a tanúkat, ahogy akarta

2022. május 25. - 11:57 | Belföld

Az eddigi bizonyítékok szerint Marek Para ügyvédnek nem okozott gondot lejárató és nyomásgyakorló akciókat kitalálni, manipulálja a tanúkat és fennáll a veszélye, hogy a nyomozás során is befolyásolhatja őket – derül ki a Legfelsőbb Bíróság határozatából, amelyben indokolták az ügyvéd vizsgálati fogságának szükségességét. Az ügyirat most eljutott a SME-hez, amely összefoglalta, Para milyen gyanús tevékenységeire mutattak rá.

A jelek szerint Para találta ki az ügyész kicsinálását, úgy manipulálta a tanúkat, ahogy akarta
Fotó: TASR

A gyanú szerint Para a Norbert Bödörhöz köthető csoport javára próbálta hiteltelenné tenni Vasiľ Špirko ügyészt, mégpedig úgy, hogy Ľuboš Varga tanút manipulálta. Ő aztán azzal gyanúsította meg Špirkót, hogy felügyelő ügyészként elferdítette állításait a Robert Kaliňák és Ján Počiatek elleni perben. Konkrétan a B.A. Haus ügyéről van szó. A Špirko azt szerette volna kideríteni, hogy rendben volt-e az említett cég részvényei egy részének átruházása, ami éppenséggel Robert Kaliňák akkori belügyminiszter kezébe került.

Szintén bizonyítékként szolgálnak Para ellen az ominózus vadászházban készült felvételek, amit a Legfelsőbb Bíróság szenátusa használhatónak minősített.

A határozatban Juraj Kliment, a szenátus elnöke először arra tér ki, hogy miért tartja törvényesnek és indokoltnak Para vizságlati fogságát. Špirko vallomásában elmondta, hogy Varga eleinte rendesen járt kihallgatásokra, mindent beismert, a jegyzőkönyveket aláírta. Később viszont azt kezdte állítani, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak nem azonosak a vallomásával.

A NAKA pénzügyi részlegének korábbi vezetője, Bernard Slobodník is vallomást tett az ügyben. Ő elmondta, hogy a NAKA akkori vezetője, Peter Hraško tájékoztatta róla, hogy Para intézkedik Varga ügyében, mégpedig úgy, hogy Špirkónak vége legyen. „Szó szerint kimondta, hogy elmegy a p*csába” – idézte Slobodník Hraškót.

Slobodník szerint a Špirko elleni összeesküvésről az akkori országos rendőrfőnök, Tibor Gašpar is tudott, aki azt mondta neki, hogy Špirko már nem sokáig fogja felügyelni a Bašternák és a Tempest cég részvényvásárlási ügyét.

További tanúként szerepel Ľudovít Makó, a pénzügyi hatóság egykori vezetője, aki szerint Bödörtől érkezett egy megbízás Špirko megfigyelésére azt követően, hogy az ügyész kijelentette: a nyomozás Kaliňák és Fico felé vezet. Makó állítólag elutasította a megfigyelés elvégzését, miután megtudta, hogy Špirkónak kamera van az autójában. Szintén Para ellen szóltak a Threema-üzenetek, amelyekben Bödörrel és Kočnerrel utóbbi vállalkozó, illetve a Smer ügyeiről írtak, de szóba került Špirko is. Kočner állítólag azt írta Bödörnek, hogy Para elpanaszolta neki, hogy „Špirko a nyakán maradt, és ő ettől ki van készülve”.

A bíró rámutatott, hogy Para a gyanú szerint az ügyész lejáratásán dolgozott, ami egy jól átgondolt, a rendőrség magas rangú személyei által koordinált akció volt. A határozat szerint Para volt az, aki az egész tervet kitalálta, hogy így is védje Varga, valamint Kaliňák és Počiatek érdekeit. A bíró továbbá felhívja rá a figyelmet, hogy Para már a múltban is próbált tanút manipulálni, konkrétan Hraškót, a vadászházban készült felvételek szerint pedig tanácsokkal látta el Kaliňákot, hogy hogyan valljon Makóval kapcsolatban, valamint Ficót, hogy milyen módon gyakoroljon nyomást Pamela Záleská bírónőre a Kováčikkal kapcsolatos tárgyalás során.


(SME)