Jelenetek egy házasságból és Jóka ördöge Füleken - a színpadon Kiss Szilvia és Gál Tamás!

2018. október 16. - 10:48 | Kultúra

Az idei őszön két előadással kedveskedik a színház rajongóinak a Füleki Városi Művelődési Központ. A legkisebbeknek Arany János ihlette meseelőadást, a felnőtteknek Ingmar Bergman filmdrámája nyomán készített színpadi játékot hoz el Fülekre október 17-én a Csavar Színház.

Jelenetek egy házasságból és Jóka ördöge Füleken - a színpadon Kiss Szilvia és Gál Tamás!
Fotó: Csavar Színház - kattints további fotókért

Arany János Jóka ördöge című „pórregéjéből” sok humorral fűszerezett zenés mesejátékot állított színpadra Gál Tamás és Kiss Szilvia, melyet a füleki kisiskolások délelőtt 11 órától tekinthetnek meg a II. Koháry István Alapiskolában. A Csavar Színház a tőlük megszokott humorral, csavarral ezúttal Arany János kevésbé ismert művét dolgozta fel. Arany elbeszélő költeményét A székelyasszony és az ördög című székely népmese ihlette. Sok ember legnagyobb keresztje a zsémbes asszony, kitől még az ördög sem tud megszabadítani, de Jókának, egy jámbor teremtésnek sikerül. Zenés, humoros, interakciót sem nélkülöző játék teszi felejthetetlenné Arany János olvasva is gyönyörűséget nyújtó szavait, melyek korunk renyhe, üres, durva nyelvhasználata mellett felüdülést nyújtanak a szép, szellemes, ízléses szavakra szomjas fülek számára.

Ugyanaznap este a felnőtt és középiskolás korosztály Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című filmjének színpadi feldolgozását tekintheti meg este 6 órától a Füleki Gimnázium 2. emeleti nagytermében. Az idei bemutató óta mindenütt nagy sikerrel játszott darabot a Csavar Színház ezúttal koprodukcióban készítette a Soproni Petőfi Színházzal, a mikházi Csűrszínházzal, a Forrás Színházzal és a Malom Színházzal. A színpadi játék rendezője Pataki András, főszerepben pedig Gál Tamást és Kiss Szilviát láthatja a közönség. Bergman legjelentősebb és legnépszerűbb filmjének színpadi adaptációjában a közönség sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jeleneteknek lehet tanúja egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Az első jelenet látszólagos felhőtlen boldogságától jutnak el az egymás ellen forduláson, a teljes felbomlás folyamatán át a megbékélésig, egy újfajta szeretet kialakulásáig, ahol a két ember, Marianne és Johan már nem kiszolgáltatottjai egymásnak, hanem őszinte megértéssel tudnak közeledni a másik felé.

A Füleki Városi Művelődési Központ minden évben Nemzetközi Színházi Fesztivált rendez, az idei évben viszont a VMK épületének felújítási munkálatai miatt nem tudott helyszínt biztosítani a korábbi években megszokott színházi előadásoknak. A színházkedvelő közönség így ebben az évben különböző helyszíneken találkozhatott egy-egy előadással: iskolákban, a városi parkban, illetve a várudvaron. 2018-ban 12 magyar, illetve szlovák nyelvű gyerekelőadás vagy utcaszínházi produkció valósult meg rendhagyó tanóra vagy városi rendezvény (Városi Gyermeknap, Muzsikál az erdő, Palóc Napok, Eszterlánc) keretében. A felnőttek a Csavar Színház előadásán kívül a Palóc Napok és Városnapok alkalmával élvezhették a Bab Társulat vásári komédiáját, valamint a Csárdáskirálynő című nagyoperett élőzenével kísért szabadtéri előadását.

A Csavar Színház október 17-i füleki előadásai a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

(-)