A jelenlegi energiaárak körüli problémák csak a kezdet, az igazi nehézségeket jövőre érezhetjük meg

2022. június 7. - 14:03 | Belföld

Az energiaárak ugyan történelmi magasságokban vannak, a legtöbb szlovákiai vállalat viszont csak jövőre érzi meg ennek hatását. Michal Kolimár a PPA Power DS energetikai szakértője szerint ez sokak számára a véget jelentheti.

A jelenlegi energiaárak körüli problémák csak a kezdet, az igazi nehézségeket jövőre érezhetjük meg
Fotó: TASR

Kolimár szerint az iparnak már most tartalékintézkedéseket kell hoznia. Szerinte a vállalatok még nem érzik teljes mértékben a magas energiaárak következményeit, ugyanis azok egy évre előre vásárolnak be.

„Az energiát, amit idén az ipar felhasznál, még 2021 első félévében vásárolták meg, amikor a jelenlegihez képest alacsonyabbak voltak az árak. A szlovák gazdaság állóképességét így a 2023-as év teszi majd igazán próbára. A jelenlegi problémák csak a kezdet” – mondta Kolimár.

Szerinte olyan vállalatok számíthatnak nehézségekre, amelyeknél főként az energia képezi az üzemi kiadások nagy részét. Míg az autóiparban ez 10-20 százaléknak felel meg, az acélgyárak, vegyi üzemek, üveggyárak és alumíniumkohók működéséhez lényegesen több villanyáramra van szükség, a jelenlegi energiaárak pedig egyesek számára a véget jelenthetik.

A szakértő szerint nem megoldás, ha a fogyasztók az energiaárak esetleges csökkenésére várnának. „Tavaly is sokan hezitáltak, most pedig még magasabbak az árak. Az energiavásárlás nem lottó, hanem a termelési folyamathoz szükséges áru biztosítása” – tette hozzá.

Kolimár szerint a szlovák gazdaság azt is megérzi, hogy a félállami elosztócégek régóta blokkolják az új zöld erőforrások elosztóhálózatba való csatlakoztatását. Ezért a szlovák ipar nem rendelkezik azzal az előnnyel, amelyet sok külföldi cég kihasznál. Ezek a vállalatok képesek maguk előállítani a villanyáramot, aminek köszönhetően kevésbé függnek a piaci áraktól.


TASR/para