Jelentkezett a rendőrség karácsonyi felhívására az egyik legkeresettebb bűnöző

2020. február 13. - 11:23 | Belföld

A rendőrség gyenge próbálkozásának tűnt, amikor karácsony előtt képeslapok formájában üzeneteket küldött a közösségi oldalán a négy legkeresettebb szlovákiai bűnözőnek. Azóta azonban már ketten is jelentkeztek.

Jelentkezett a rendőrség karácsonyi felhívására az egyik legkeresettebb bűnöző
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A képeslapon a keresett személy arcképe volt, rajta egy Mikulás-sapkával, valamint egy rövid üzenet, amelyben meginvitálják őket a pozsonyi börtön címére.

„Reagálok a rendőrség felhívására” – jelentkezett hétfőn telefonon a SME-nek az egykori SIS-ügynök, Ľuboš Kosík, aki szintén rajta volt a rendőrség karácsonyi listáján.

Ľuboš Kosík a szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori tagjaként részt vett a volt elnök fia, Ifj. Michal Kováč elrablásában. Kosík már régebb óta azt állítja, hogy hajlandó tanúskodni Michal Kováč volt államfő fiának elrablásáról, illetve más, titkosszolgálati tagokat érintő ügyekről is.

Kosík nem sokkal azelőtt tűnt el Szlovákiából, hogy a Legfelsőbb Bíróság 14 éves börtönbüntetésre ítélte 2,4 millió euró értékű váltóhamisítás miatt. Három évvel ezelőtt Maliban fogták el. A mali hatóságok az AFP információi szerint 2018 novemberében szabadlábra helyezték őt. Kosík két évet töltött börtönben az után, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Elmondása szerint meglepte, hogy elengedték. „Kinyitották az ajtót, és azt mondták, hogy vége van" – nyilatkozta a napilapnak Kosík. Mali elutasította Kosík kiadatását Szlovákiának.

Ezt követően 2019 januárjában Kosíkot elrabolták a bamakói házából. Az AFP hírügynökség januárban arról írt, hogy Kosíkot fegyveres férfiak hurcolták el, ezt azonban az exügynök cáfolta. A SME-nek elmondta, megközelítőleg tízen törtek rá, bilincsbe verték, és csuklyát húztak a fejére. „A helyiségben szétdobálták a dolgokat, mintha azt a látszatot akarták volna kelteni, hogy valamit kerestek” – tette hozzá. Kosík elmondása szerint ezt követően egy Toyota Land Cruiserbe ültették, és megközelítőleg egy órán át utaztak. Miután megérkeztek, bezárták őt egy helyiségbe, és egészen 2019 júniusáig ott tartották fogva, az ajtó előtt fegyveres őrök álltak – nyilatkozta a SME-nek tavaly nyáron.

Kosík most azt mondja, nem értette a rendőrség karácsonyi felhívását, hiszen ismert, hogy hol tartózkodik. A SME-nek elmondta, amikor Maliban elfogták, az Interpol pozsonyi illetékesei arról beszéltek neki, hogy lehetőség van rá, hogy önként visszatérjen Szlovákiába. Majd miután visszatért volna, azonnal börtönbe kellett volna vonulnia.

„Elmondtam nekik, hogy nem akarok önként visszatérni, amíg nem lesz bebiztosítva a személyem védelme, mert féltem az életem. Ez is az oka volt a távozásomnak” – mondja Kosík.

A SME azt írja, Kosík küldött egy e-mailt a főügyészség címére, amelyen keresztül kapcsolatba léphetnek vele, valamint közölte az ügyvéd nevét is, akit megbízott a képviseletével.

„A mai napig a rendőrség nem lépett velem kapcsolatba. Nem látogatták meg a legközelebbi családom sem, hogy megtudják, egyáltalán élek-e még” – mondta a lapnak.

Kosík ismét felszólította a rendőrséget, hogy hallgassák ki Maliban. „De talán könnyebb és szórakoztatóbb módja a tájékoztatásnak az, hogy a legkeresettebbek közé tartozom, mint megoldani a súlyos bűncselekményeket” – tette hozzá.

Kosík bizonyítékként, hogy valóban vele kommunikálnak, küldött magáról egy aktuális fényképet is. A fején ezúttal nem Mikulás-sapka, hanem egy baseballsapka van az Interpol jelével.

A SME információi szerint a Kosík vallomása alapján eljárást indított a NAKA, az elmúlt két évben azonban nem tudtak eredményt felmutatni. „Folyamatban van a büntetőeljárás gyilkosság előkészítése miatt. Egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg” – közölte a lap érdeklődésére Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

A négy legkeresettebb bűnözők közt szerepelt a Kopasz (Plešatý) becenéven ismert Szűcs Henrich is, aki ugyancsak kapott frappáns „karácsonyi üdvözlőlapot” a rendőrségtől. Ő január végén önként feladta magát a rendőrségen.


(SME)