Jelentős előrelépések a vereknyei hulladéklerakat felszámolásában

2017. április 27. - 11:52 | Belföld

A környezetvédelmi minisztérium közbeszerzési eljárást hirdetett a régi pozsonyi környezeti terhelés felszámolása céljából

A Pozsony-Vereknye városrészben lévő környezeti terhelésről hosszú évekig tudtak a politikusok úgy helyi, mint országos szinten. Eddig csak vitáztak róla, a helyzet túszai elsősorban a lakosok voltak. Tényleges elmozdulás csak tavaly novemberben történt, amikor egy kormányhatározat alapján a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe került az ügy megoldása. Azóta a projekt konkrét lépésekkel és a lehető leggyorsabb tempóban halad előre.

A környezetvédelmi tárca már elkészítette a hulladéklerakat felszámolásának projektjét, amelyet független opponensekkel is véleményeztetett. Elkészült a környezeti terhelés felszámolásának munkaterve. A javaslatot jelenleg az illetékes járási hivatal vizsgálja. A környezetvédelmi tárca ezen a héten meghirdette a közbeszerzési eljárást.

A minisztérium számára fontos, hogy a témát szakmai szinten kezelje. Ezért a közbeszerzési dokumentumok előkészítésénél a minisztérium szakemberei kapcsolatban voltak az ügyben érdekelt civil aktivistákkal és az önkormányzati képviselőivel. A felszámolási projektbe több javaslatukat is beépítették.

A környezetvédelmi tárca meggyőződése, hogy a tárgyilagos, szakmai vita megőrzésével sikerül megvalósítani a felszámolási projektet, amelynek nem lesz szüksége kiegészítő felszámolásra. Az elsietett megoldás nem érdeke sem a környezetvédelmi tárcának, sem Vereknye lakosainak. A felületesen elkészített dokumentumok a felszámolás kivitelezését bármikor feleslegesen meghosszabbíthatják vagy komplikálhatják. Ezt a tényt nemcsak a független szakemberek, illetve a minisztérium szakemberei tudatosítják, hanem Vereknye polgárainak és a helyi önkormányzatának minden felelősségteljes képviselője is.

A vereknyei hulladéklerakat felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert akarják alkalmazni, amelynek segítségével a lerakatot szigetelik a környezetétől. Mintegy 2 km hosszú, 22 m mély és 80 cm széles szigetelő falról és a lerakat felszínének szivárgásmentes lefedéséről van szó. A felszámolás részét képezi majd a lerakat körüli szennyezett talajvíz kiszivattyúzása és tisztítása.

A környezeti terhelés felszámolásának becsült kiadásai több mint 30 millió eurót tesznek ki. A végleges összeg a közbeszerzési eljárásban derül ki.

A környezetvédelmi tárca Szlovákia több más régiójában lévő környezeti terhelés felszámoását is vállalta. A vereknyei terhelés mellett felszámolják a gudrontavakat Garampéteriben (Predajná), a Pozsony – Főrév (Ružinov) városrészben – Fekete erdő (Čierny les) területén lévő terheléseket, vasúti depókat Érsekújvárban, Párkányban, Komáromban, Eperjesen és Ruttkán (Vrútky).

(-)