Jelentős lehűlés és kiadós havazás jöhet pénteken!

Az enyhe idő után pénteken az előrejelzések szerint hidegfront éri el térségünket, ráadásul csapadékot is hoz magával.

Az előrejelzés szerint csütörtökön már csökkennek a nappali csúcsértékek, napközben 5-6 Celsius-fok közötti értékeket mérhetünk. Emellett nagy valószínűséggel számíthatunk esőre, elsősorban a délelőtti órákban.

A meteorológusok szerint pénteken még tovább csökken a levegő hőmérséklete: napközben is fagypont körüli értékeket mérhetünk, éjszaka pedig akár -5 fokos fagy is lehet.

Az előrejelzés szerint csütörtökről péntekre virradóra az esőt fokozatosan havazás váltja majd fel az alacsonyabban fekvő területeken is, így az ország délnyugati részén is számíthatunk havazásra – elsősorban a hajnali, kora reggeli órákban.

Pénteken viszont megélénkül a légmozgás, a délnyugati régiókban a széllökések ereje elérheti akár a 80 km/órát is.


Felső grafikonon a hőmérsékletingadozás, középsőn a felhősödés mértéke, alsón pedig a várható csapadék mennyisége és halmazállapota (kék-eső, szürke-hó)

Elképzelhető tehát, hogy pénteken megérkezik a szentestére remélt havazás, és fehér tájra ébredhetünk.

A meteorológusok már figyelmeztetnek

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdán az ország nagy részére a csütörtökre és péntekre jósolt havazás miatt. Az időjósok szerint egyes déli járásokban, mint például a Lévai, Korponai, Nagykürtösi, Losonci és Rimaszombati járásban akár 15-30 centiméternyi hó is hullhat, ez pedig fennakadásokat okozhat a közlekedésben.


shmu/para

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.