Jelentős változás előtt a nyugdíjak: módosul a nyugdíjkorhatár meghatározása

2024. február 12. - 11:47 | Belföld

Több változásra is számíthatnak a közeljövőben a leendő nyugdíjasok Szlovákiában. Az egyik ilyen, hogy a nyugdíjkorhatárt hamarosan nem fix korláttal határozzák meg, hanem egy automata segítségével, amely figyelembe veszi az átlagos várható élettartamot. Ez mindenkit érint, aki 1967 után született – mutatott rá a Startitup.

Jelentős változás előtt a nyugdíjak: módosul a nyugdíjkorhatár meghatározása
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A nyugdíjkorhatár továbbra is minden gyermek után 6 hónappal, de legfeljebb 18 hónappal csökken.

Az idei év már rendszerszintű változásokat hozott. Például, ha valaki 1960 novemberében született, gyermektelenként 2023 novemberében vonulhatott nyugdíjba. Idén viszont már nem érvényes, hogy a születési hónappal azonos hónapban lehet nyugdíjba vonulni, a gyermektelen nők és férfiak nyugdíjkorhatára ugyanis már 63 év és két hónap.

Tehát ha valaki 1961 januárjában született, és nem nevelt fel gyereket, akkor csak a következő év márciusában igényelheti a nyugdíjat.

Az 1966-ban született férfiak nyugdíjkorhatára 64 év. Ha viszont 1967-ben vagy később születtek, akkor már az átlagos várható élettartamon alapuló új rendszer fogja őket érinteni.

A Szlovákiában jellemző nyugdíjkorhatár azonban nem mondható magasnak az Európai Unióban, sőt. A Kariéra Info portál adatai szerint például Belgiumban mindkét nem esetében 65 év, jövő évtől 66, 2030-tól pedig 67 éve lesz a nyugdíjkorhatár.

A franciák nyugdíjkorhatára jelenleg 62 év. Az olaszok és a hollandok 67, az írek 66, a luxemburgiak és szlovének pedig 65 évesen mennek nyugdíjba.

Ausztriában a férfiak 65 évesen igényelhetik a nyugdíjat, Lengyelországban a férfiakra vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év, a nők esetében 60 év, míg Magyarországon 65 évesen lehet nyugdíjba vonulni.

(startitup)