Jelentős változás jöhet a vasúti átjárókat illetően – eltűnik egy fényjelző a berendezésekről?

2024. március 3. - 09:57 | Belföld

Az Európai Unió döntése értelmében egységesíteni akarják a vasúti átjárókon lévő jelzőberendezéseket egész Európában.

Jelentős változás jöhet a vasúti átjárókat illetően – eltűnik egy fényjelző a berendezésekről?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A TV Noviny szerint Szlovákiában öt éven belül kerülhet sor a vasúti átjárókban lévő jelzőberendezések kicserélésére. Az EU terve ugyanis az, hogy az egész unióban egységesítsék a jelzőberendezéseket.

Szlovákiában a vasúti jelzőberendezések három fényjelzővel vannak ellátva – két pirossal és alattuk egy fehérrel, ami azt mutatja, hogy a berendezés működik. Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy másfajta berendezéssel találkozzunk a vasúti átjárókban. Ausztriában például csak két piros fényjelzővel ellátott berendezéseket használnak, amik akkor villognak, ha vonat halad el az adott szakaszon.

Két fényjelzést használnak továbbá például Hollandiában, Németországban vagy Csehország egyes régióiban. A Szlovákiában használatos három fényjelzéssel ellátott berendezésekkel találkozhatunk például Magyarországon vagy Belgiumban. Franciaországban viszont csak egyetlen fényjelző van a berendezéseken a vasúti átjárókban.

A szakértők a három fényjelzéssel ellátott berendezéseket tartják a legmegfelelőbbnek, ugyanis a fehér jelzés már messziről mutatja a sofőröknek, hogy a rendszer működik. Viszont ennek ellenére is érdemes körültekintőnek lenni és lassítani az átjáró előtt. Az EU-s terv szerint a két fényjelzővel ellátott berendezések kerülhetnek majd minden átjáróba.

Az eredeti tervek még arról szóltak, hogy idén áprilisban módosítják a jelzőberendezéseket Szlovákiában, a törvény életbe lépését viszont 2029-ig elhalasztották.

A szakértők szerint Szlovákia jelenleg sem technikailag, sem pénzügyileg nincs felkészülve erre a lépésre. Maga a Szlovák Állami Vasutak is hatalmas befektetési tartozást tologat maga előtt, és már csak az éves karbantartásokra szánt pénzt is nehezen tudja előteremteni.


(tvnoviny.sk)