Jelentős változások várnak a kórházakra

A szlovákiai kórházak változásokon fognak keresztülmenni a következő 12 évben. Az erről szóló elképzelést pénteken mutatta be Andrea Kalavská egészségügyi miniszter és Peter Pellegrini  kormányfő az Egészségügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

A változások elsősorban a kórházi ellátás idejét, illetve a férőhelyek és a beavatkozások számát érintenék. Ezenkívül a betegek otthoni ápolására is nagyobb hangsúly kerülne. A kórházakat három típusba sorolnák. Az első típusú kórházak általános egészségügyi ellátást biztosítanának. A másik típusba a szakosodott kórházak kerülnének, a harmadikba pedig a kiemelten szakosodott kórházakat sorolnák, amelyekben például szívműtéteket végeznének – magyarázta a miniszter asszony.

Meg akarják változtatni a beavatkozások számával kapcsolatos szabályokat, és a kezelések eredményességét is figyelni fogják. A tárca szerint jelenleg sok a sürgősségi kórházi ágy, és a kórházi ellátás más országokkal összehasonlítva sokkal hosszabb ideig tart. „A világban az a trend, hogy a kórházi ellátás idejét lerövidítsék, és növeljék az egynapos beavatkozások számát” – közölte Kalavská.

A cél tehát a sürgősségi kórházi ágyak csökkentése, és az olyan férőhelyek számának az emelése, amelyek a hosszan tartó kezelésre szoruló betegeknek vannak fenntartva. „Meg akarják erősíteni a házi betegellátást biztosító ügynökségek helyzetét, hogy a páciensek otthoni környezetben gyógyulhassanak” – tette hozzá Kalavská.

Miroslav Kočan, az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) vezérigazgatója szerint az intézkedéseknek köszönhetően a kórházi ellátás ideje 8,3 napról 6,5 napra csökkenhet. Hozzátette: az intézményes betegellátást csak azoknak kellene igénybe vennie, akiknél ez tényleg elengedhetetlen. 

Pellegrini kormányfő szintén hangsúlyozta a reformok szükségességét. „Egy felelősségteljes kormánynak reformokat kell indítania. Ha néhány év múlva jobb egészségügyi ellátást akarunk biztosítani, a reformokat már ma el kell kezdenünk” – tette hozzá. 


TASR/para