Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta

2022. szeptember 30. - 13:52 | Külföld

Jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása Szíriában az ukrajnai háború kezdete óta - közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet.

A nagy-britanniai székhelyű, de Szíriában jelentős informátorhálózattal rendelkező civil szervezet abból az alkalomból adott ki összefoglaló jelentést, hogy hét évvel ezelőtt kezdődött Oroszország katonai intervenciója Szíriában.

Adataik szerint 2021. szeptember 30-a óta az orosz légicsapások 241 halálos áldozatot követeltek, akiknek többsége az Iszlám Állam nevű terrorszervezet katonái közül került ki. A polgári áldozatok száma 28.

Az orosz légicsapásoknak a katonai beavatkozás első évében, 2015-ben volt legsúlyosabb a mérlege. Akkor 9364-en haltak meg, ebből 3804 volt a polgári áldozatok száma, köztük 906 gyermek és 561 nő.

A 7 éve tartó hadműveletek összesített számai szerint az orosz bombázások következtében legalább 21 ezren vesztették életüket, köztük 8697 polgári személy, melyből 2112-en kiskorúak voltak.

A február 24-én kezdődött ukrajnai háború miatt az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent az orosz légierő aktivitása az országban - áll a jelentésben.

Oroszország Szíria szövetségesének számít évtizedek óta, de a két ország közötti kapcsolatok szorosabbá váltak a szíriai polgárháború kezdetét követően azzal, hogy Moszkva a Bassár el-Aszad által vezetett szíriai rendszer oldalán avatkozott be.

A 2011-ben demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozattal kezdődött szíriai polgárháború áldozatainak száma félmillióra tehető; a konfliktus következtében az ország infrastruktúrája óriási károkat szenvedett, és több millióan elmenekültek.


(MTI)